Nessie se antrenează zilnic pentru ca într-o situaţie de urgenţă să ajute victimele. Dresorii sunt mândri de ea şi spun că a învăţat repede ce trebuie să facă la intervenţii.
„În 2012 am participat la Campionatul Mondial pe echipe unde am obținut locul 9. De atunci ne antrenăm în continuare”, spune Corina Diaconu, stăpână lui Nessie.
Dias este pregătit să găsească persoanele dispărute în păduri.
Centrul de Educare Canină de la Craiova salvează vieţi omeneşti de 15 ani. Cu toate acestea din partea statului a primit doar aprecieri verbale. Aşa se face că deşi peste doar două luni ar trebui să meargă la Campionatul Mondial, la care s-au calificat, încă nu ştiu nici până acum dacă vor putea ajunge.
„Gândiți-vă la cutremure, la viituri, la dispariții de persoane despre care Centrul de Educare Canină nu este străin. Au participat la diferite misiuni și în țară și în munți, și români și persoane străine, dar deocamdată ne-am ales cu un simplu mulțumesc”, spune Liviu Ionescu, selecţionerul echipei naţionale, preşedintele CdEC.
Cele două echipe mixte care s-au calificat se văd în imposibilitatea de a participa la cel mai important eveniment chinologic mondial. Chiar şi asa, spun ei, munca lor nu este în zadar, câinii pregătiti ani la rând fac diferenţa între viaţă şi moarte.
Costurile cu deplasarea şi cazarea voluntarilor şi a câinilor lor nu sunt acoperite de Asociaţia Chinologică Română din lipsă de fonduri şi depăşesc posibilităţile financiare ale membrilor, aşa se face că echipa României va putea participa doar dacă va primi donaţii.