Tânăra a fost găsită vinovată de fraudă tehnologică şi suspendată pentru o perioadă de şase ani începând din 11 octombrie 2015 inclusiv şi până pe 10 octombrie 2021, a indicat UCI, într-un comunicat.
Sportiva de 19 ani a primit de asemenea o amendă de 20.000 de franci elveţieni (18.180 euro) şi a fost privată de titlurile câştigate, mai ales cel de campioană europeană sub 23 de ani şi cel de campioană a Belgiei.
Această decizie vine după descoperirea unui motor electric ascuns într-una dintre bicicletele ciclistei belgiene, a precizat UCI. „Acea bicicletă a fost scanată cu ajutorul unui nou test prin rezonanţă magnetică efectuat în acest an de către UCI. (...) A fost vorba de un motor Vivax ascuns cu bateria sa în tubul şeii, controlat de o telecomandă Bluetooth aşezată sub ghidolină”, a explicat comunicatul.
„Noi am investit resurse considerabile în dezvoltarea acestei tehnologii de scanare, nouă şi foarte eficientă, şi de asemenea am întărit sancţiunile aplicabile împotriva oricărei persoane găsite vinovată de această formă de înşelătorie”, a reacţionat preşedintele UCI, englezul Brian Cookson, citat în comunicat.
„Acest caz înseamnă o mare victorie pentru UCI şi pentru toţi fanii, cicliştii şi echipele care vor să fie asiguraţi că această formă de înşelătorie va fi ţinută departe de sportul nostru”, a continuat el.
Dopajul tehnologic a fost subiectul unei ample investigaţii a televizunii franceze Stade 2 şi a ziarului italian Corriere della Sera, care săptămâna trecută au prezentat o serie de dovezi potrivit cărora şi în plutonul profesionist masculin s-ar utiliza motoare. Potrivit surselor citate, în Strade Bianche şi Coppi e Bartali mai mulţi ciclişti ar fi trişat astfel.
Alberto Contador, cel mai titrat rutier de Mari Tururi aflat în activitate (șapte titluri), a spus: „Cine este prins că utilizează astfel de tertipuri trebuie suspendat pe viaţă din ciclism”.