Belgianul Kevin de Bruyne nu este un super-star al fotbalului. Ba chiar, Chelsea a renunţat la el după doi ani de contract în care a fost împrumutat la alte două cluburi. Şi totuşi, anul acesta de Bruyne a devenit unul dintre cei mai scumpi fotbalişti din istoria fotbalului englez. A fost cumpărat de Manchester City cu 55 de milioane de lire, adică 75 de milioane de euro.
Simon Chadwick, profesor la Universitatea Coventry: Cred că perioada de transferuri este un exemplu clasic de „prea mulți bani pentru prea puține bunuri”. Sunt surprins că nu a fost depășit pragul de un miliard de lire sterline, dar cred că la anul, pe vremea asta, vom vorbi despre prima vară în care transferurile depășesc un miliard.
Transferurile totale din prima liga engleză nu au depășit anul acesta pragul de un miliard de lire sterline, dar l-au depășit pe cel de un miliard de euro. Mai exact, cele 870 de milioane de lire plătite de cluburi reprezintă 1,2 miliarde de euro la cursul de astăzi. Suma este cu 4% mai mare decât cea de anul trecut și de patru ori mai mare decât totalul transferurilor din 2003.
Cluburile cheltuiesc foarte mulți bani pe vânzarea de fotbaliști, pentru că încasează și mai mulți bani din sponsorizări și drepturile de televizare. Iar încasările mari încurajează cluburile să își asume riscuri. La 19 ani, Anthony Martial a ajuns cel mai scump tânăr fotbalist din istoria primei ligi engleze. Manchester United a cheltuit 36 de milioane de lire sterline pe el.
În 1980, cel mai scump jucător tânăr era Ian Rush. Liverpool l-a cumpărat atunci cu 300.000 de lire, o sumă de 120 de ori mai mică. Acum, 300.000 de lire ajung doar pentru salariul săptămânal primit de un fotbalist din Anglia.