Alpinism | Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Manaslu din Munții Himalaya. Muntele, de trei ori mai periculos decât Everestul

Data publicării:
horia colibasanu

„SUMMIT! Ora 1:00 Nepal. Vânt între 40-50km/h”, a transmis Horia Colibășanu (foto) prin sms, de pe telefonul prin satelit, marți după-amiază. „A fost cea mai extenuantă zi de vârf”, a spus alpinistul român.

Colibășanu și partenerul sau slovac Peter Hamor au început asaltul la 12:00 noaptea, de la altitudinea de 7.100 m, pe ruta standard (N-E), deschisă de japonezi în 1956.

Urmează coborârea, care este la fel de importantă ca ascensiunea. O ascensiune este considerată reușită când alpiniștii ajung în tabăra de bază pe forțe proprii. Cea mai dificilă porțiune a muntelui se întinde între T2 și T1, o zonă cu pereți de gheață, crevase și seracuri, pe care alpiniștii au traversat-o cu bine la urcare.

Ninsorile, ceața și lipsa de vizibilitate i-au întors de câteva ori din drum, alpiniștii preferând să coboare și să aștepte de fiecare dată o fereastră bună de vreme pentru a avansa.

„Nu am înotat niciodată atât de mult în zăpadă în 18 ani de expediții”, a transmis Colibășanu prin satelit în timpul expediției.

Ascensiunea s-a făcut fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen artificial, considerat doping de federațiile internaționale.

Colibășanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe aceeași rută, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Inaki Ochoa de Olza (alpinist decedat în 2008, când încerca să escaladeze vârful Annapurna împreună cu Colibășanu). Motivul pentru care românul a revenit după zece ani este tentativa de a deschide o rută nouă pe fața nordică, după aclimatizarea pe ruta standard, împreună cu Peter Hamor - un proiect cu miză de premieră mondială.

Manaslu (8.163 m), al optulea din lume ca înălțime, este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri, având o rată de mortalitate de 10%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume.

Colibășanu, 39 de ani, este medic stomatolog în Timișoara. El este alpinist pur, cățărându-se fără oxigen artificial (în butelii) și fără șerpași/ghizi de altitudine (experți care ghidează clienții, cară echipamentul, echipează traseul și preiau din riscuri). El este românul cu cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse, șapte, printre care se numără K2 (8.611 m), Annapurna (8.091 m) și Dhaulagiri (8.167 m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Putin e pe moarte! Anunţul lui Zelenski zguduie lumea, zvonurile despre boala preşedintelui au fost...
Digi FM
Cum arată o nuntă la talibani. Detaliul care a atras atenția oamenilor: „Nu am zărit nicio femeie”
Pro FM
Duffy, prima apariție la cinci ani de când a dezvăluit că a fost răpită, drogată și violată. Cum arată la 40...
Film Now
Ben Affleck, adevărul despre experiențele „chinuitoare” de la filmările peliculelor Batman, înainte ca...
Adevarul
Cum arată casa din India, ridicată fără ciment, pentru a rezista 1.000 de ani. Secretele unei tehnici...
Newsweek
Pensiile la Mica Recalculare cresc doar la vară. Datele pensionarilor nu pot fi introduse OFICIAL
Digi FM
Adrian Mutu: "Aş fi putut câştiga Balonul de Aur dacă nu consumam cocaină”
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
De ce câinii din rasa Golden Retriever nu sunt buni pentru pază. Un videoclip viral explică totul
Film Now
Lily, unica fiică a lui Rowan Atkinson, despre divorțul părinților ei, după 24 de ani de mariaj: "Am trecut...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal