Foto: digisport.ro
Organizatorii au decis inițial să lase o singură cale de acces pentru fanii lui Liverpool în sectorul rezervat acestora. Prevăzută cu turnicheți, intrarea s-a aglomerat tot mai tare pe măsura apropierii orei de începere a partidei. Într-o încercare care s-a dovedit fatală pentru 96 de fani, poliția a decis să deschidă o poartă de evacuare din arenă și să-i dirijeze pe acolo pe suporteri.
Aceasta făcea însă legătura, printr-un tunel, cu două sectoare de tribună rezervate spectatorilor în picioare, care erau deja supraaglomerate. În momentul în care primii fanii s-au înghesuit tot mai mult unii în alții și nu au mai avut unde să se ducă, aceștia au fost călcați în picioare de miile care veneau din spatele lor. Unii au reușit să escaladeze cu greu gardurile din jur, salvându-se cu ajutorul celorlalți spectatori, scrie digisport.ro.
Poliția a dat vina inițial pe suporteri
Inițial, poliția s-a spălat pe mâini și a aruncat vina asupra fanilor, pe care i-a acuzat că ar fi forțat calea de acces unde s-a produs tragedia. După un an și jumătate de anchetă, însă, o comisie parlamentară britanică și-a prezentat concluziile în vara lui 1990, care au indicat fără ezitări că motivul producerii tragediei a fost faptul că „Poliția a scăpat lucrurile de sub control”, menționează sursa citată.
După tragedia de pe Hillsborough, autoritățile britanice au interzis complet sectoarele de stadion pentru cei care doreau să urmărească meciurile în picioare.
Înaintea meciului Manchester City disputat duminică (3-2), jucătorii lui Liverpool au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor de pe Hillsborough. 96 de scaune de pe stadion au fost păstrate libere, pe fiecare dintre acestea fiind așezate fulare în memoria celor dispăruți.
Verișorul lui Steven Gerrard a fost una dintre victime
La finalul partidei cu City, în urma căreia Liverpool a devenit principala favorită la câștigarea titlului în Premier League după 24 de ani, căpitanul „cormoranilor”, Steven Gerrard, s-a arătat extrem de emoționat. Puțină lume știa însă până nu demult că verișorul său, Jon-Paul Gilhooley, a fost la 10 ani cel mai tânăr suporter dintre cei care și-au pierdut viața pe Hillsborough. În cartea sa autobiografică, Gerrard i-a rezervat acestuia primul capitol.
„Motivul pentru care am fost aşa emoţionat la finalul meciului cu Manchester City este Hillsborough. Vorbesc acum în numele tuturor şi spun că victoria este dedicată victimelor şi familiilor acestora. Reacţia mea nu a venit pentru că a fost un meci foarte important în acest sezon, ci pentru că săptămâna această înseamnă, pentru toată lumea care e asociată cu Liverpool, mai mult decât fotbal”, a declarat Steven Gerrard.
Clubul i-a omagiat marți pe cei dispăruți pe site-ul oficial, la fel făcând și presa britanică, precum și actuali și foști fotbaliști precum Arbeloa și Michael Owen.