Semnal de alarmă după ce articole sanitare au fost găsite în conducte: Măștile și mănușile nu se aruncă în toalete și nici pe stradă!

Data publicării:
manusi chirurgicale - GettyImages - 19 august 2015
Foto; Getty Images

Nu știm să aruncăm măștile și mănușile după ce le folosim. Este concluzia autorităților din Timișoara care au tras un semnal de alarmă după ce angajații stației de epurare au găsit o mulțime de articole sanitare în conducte. Reprezentanții companiei de apă și canal fac apel la cetățeni să nu mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă sau pe stradă, pentru că pot contamina mediul înconjurător.

Cu aceste imagini s-au obișnuit deja angajații stației de epurare din Timișoara. Oamenii adună zilnic zeci de măști și mănuși aruncate în toalete de timișoreni.

„În afară de deșeurile obișnuite prezente în stația de epurare și în rețeaua de canalizare, au apărut și aceste măști și mănuși care sunt atât de des folosite în această perioadă. Facem un apel pe această cale către toți cetățenii, să se gândească înainte să arunce astfel de deșeuri în sistemul de canalizare”, spune Cristina Borca, purtător de cuvânt al companiei de apă din Timișoara.

Pe de altă parte, în ultimele zile, de când în Timișoara măștile au devenit obligatorii în mijloacele de transport în comun și la cumpărături, în jurul magazinelor au apărut primele măști aruncate pe jos. Acest gest ne poate costa infectarea cu coronavirus, cred specialiștii.

Dr. Virgil Musta - specialist boli infecțioase: „Orice deșeu din acesta aruncat în toaletă înfundă toaleta, ceea ce creează un disconfort major și această lipsă de curățenie, de salubrizare, favorizează dezvoltarea infecțiilor. Deci trebuie să fim foarte precauți cu igiena noastră, igiena colectivă”.

Dacă nu suntem acasă și nu avem posibilitatea să aruncăm aceste deșeuri la tomberonul propriu, dacă suntem pe stradă, trebuie să ne scoatem cu grijă mănușile, ca să nu ne contaminăm. Medicii ne sfătuiesc ca atunci când aruncăm mănușile, să folosim o pungă de plastic în care vom introduce și masca, pe care o scoatem fără să atingem părțile care ar putea fi contaminate. Introducem și masca în această pungă, încercăm să sigilăm punga cât mai bine și abia apoi o vom arunca la tomberon. Important este ca în acest moment să nu mai atingem niciun obiect și să ne spălăm imediat pe mâini, iar dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini, vom recurge la un dezinfectant.

Apa potabilă este zilnic verificată la Timișoara în laboratorul furnizorului de apă și canalizare, iar de la începutul pandemiei, controalele s-au intensificat.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”