Un miliardar va conduce o misiune spațială fără precedent menită să testeze limitele tehnologiei. Unde va ajunge echipajul Polaris Dawn

Data publicării:
ilustrație cu un membru al echipajului Polaris Dawn care iese din capsula spațială
În a treia zi după lansarea misiunii, echipajul va deschide trapa navei spațiale la aproximativ 700 de kilometri deasupra Pământului. Foto: SpaceX / Polaris Dawn

Când miliardarul Jared Isaacman a finanțat singur o misiune spațială desfășurată pe orbita Pământului în 2021, proiectul a fost prezentat drept o misiune de strângere de fonduri în scop caritabil - un eveniment impresionant care a marcat începutul turismului spațial privat. Isaacman nu credea că se va mai întoarce vreodată în spațiu. Acum, miliardarul american și ceilalți trei membri ai echipajului misiunii Polaris Dawn se pregătesc pentru lansarea unei călătorii experimentale mult mai ambițioase și mai periculoase menită să testeze limitele tehnologiei, scrie CNN.

Jared Isaacman este directorul general al firmei de procesare a plăților Shift4 Payments, pe care a fondat-o de unul singur la vârsta de 16 ani din pivnița părinților săi, potrivit Forbes. Firma lui gestionează acum sistemul de plăți pentru o treime din toate restaurantele și hotelurile din America.

În 2011, Isaacman a fondat Draken International, o firmă din domeniul apărării care instruiește piloți ai Forțelor Aeriene și deține cea mai mare flotă privată de avioane militare din toată lumea.

În timp ce alte misiuni spațiale din trecut care au fost finanțate de afaceriști puteau fi văzute ca niște distracții pentru unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, misiunea Polaris Dawn, care este programată pentru lansare cel mai devreme pe data de 26 august, este menită să testeze limitele tehnologiei.

Lui Isaacman i se va alătura Scott „Kid” Poteet, un prieten apropiat al miliardarului și un fost pilot din Forțele Aeriene, precum și două inginere SpaceX - Anna Menon și Sarah Gillis.

echipaj-polaris-dawn-spacex
Echipajul Polaris Dawn: Jared Isaacman, Anna Menon, Sarah Gillis și Scott Poteet. Foto: Profimedia Images

Polaris Dawn va ajunge mai departe de Pământ decât orice alt astronaut de la misiunile Apollo din anii '70

Cei patru vor petrece cinci zile la bordul unei capsule Crew Dragon de la SpaceX care se va înălța până la o altitudine unde nu a mai ajuns niciun astronaut de la finalul programului Apollo de la NASA, în anii '70.

Traiectoria navei spațiale se va extinde atât de mult încât îi va trimite pe Isaacman, Menon, Gillis și Poteet până în centura de radiații Van Allen, ceea ce reprezintă un element de primejdie în plus pentru o misiune spațială care oricum prezintă multe alte riscuri.

Echipajul format din civili va deschide trapa navei lor și se vor fi expuși vidului din spațiu - prima dată când o astfel de provocare va fi încercată de niște astronauți privați.

Singurul lucru care îi va proteja va fi noul costum Extra-Vehicular Activity (EVA) pe care SpaceX l-a conceput și dezvoltat în doar doi ani și jumătate.

Isaacman arată prin participarea la această misiune că nu se mulțumește doar să finanțeze dezvoltarea tehnologiei spațiale sau să copieze ceea ce au reușit să facă în trecut astronauții profesioniști, ci este dispus să se expună riscului de a testat tehnologia acolo unde contează mai mult: în abisul neiertător al spațiului cosmic.

polaris-dawn-misiune-spacex
După lansare, echipajul Polaris Dawn va călători pe o orbită în formă de oval care se va extinde până la 1.400 de kilometri depărtare de Pământ, cu mult dincolo de altitudinea de unde începe centura de radiații Van Allen a Pământului - 1.000 de kilometri. Foto: SpaceX / Polaris Dawn

Anunțată inițial în 2022, Polaris Dawn este prima din cele trei misiuni de testare și dezvoltare din Programul Polaris, pe care Isaacman a spus că le va desfășura și finanța împreună cu SpaceX.

Obiectivul final al Programului Polaris este să facă primii pași înspre validarea tehnologiei de care SpaceX va avea într-o bună zi nevoie pentru a duce oamenii în spațiu mai departe decât au fost vreodată.

Ce este centura de radiații Van Allen

După lansare, echipajul Polaris Dawn va călători pe o orbită în formă de oval care se va extinde până la 1.400 de kilometri depărtare de Pământ, cu mult dincolo de altitudinea de unde începe centura de radiații Van Allen a Pământului - 1.000 de kilometri.

Cele două centuri de radiații pe care le are Pământul sunt zone unde concentrația de particule de energie înaltă venite de la Soare și care interacționează cu atmosfera Pământului sunt blocate, ceea ce creează două benzi de radiații periculoase, potrivit NASA.

În a treia zi după lansarea misiunii, echipajul va deschide trapa navei SpaceX în spațiu la aproximativ 700 de kilometri deasupra Pământului. Doar Isaacman și Gillis vor păși afară din navă.

La nouvelle combinaison spatiale de SpaceX
Polaris Dawn va fi prima misiune în care astronauți civili vor desfășura activități extravehiculare în spațiu (spacewalk). Foto: Profimedia Images

Isaacman a spus că a fost inspirat parțial să participe la astfel de misiuni spațiale ambițioase de obiectivul pe care Elon Musk l-a avut în minte când a fondat SpaceX: transformarea oamenilor într-o specie multiplanetară și facilitarea unui viitor în care oamenii să poată trăi și lucra pe Marte și pe alte planete.

Cât despre controversele din sfera politică legate de Elon Musk, Isaacman a spus că „atunci când sunt la SpaceX - și petrec mult timp acolo - nu văd vicepreședinți, nu văd directori. Interacționez cu o grămadă de angajați tineri.”

„Cred că SpaceX se află în cea mai incredibilă aventură imaginabilă... posibilitatea deslușirii misterelor lumii. De unde venim cu adevărat? Care este scopul nostru?”

„S-ar putea să fim cu adevărat șocați de aceste răspunsuri și, pe parcurs, să descoperim cine știe ce tehnologii care ar putea schimba existența umană - traiectoria noastră în această lume.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
A murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson. Steve Manning: Ar fi suferit un atac de cord în timp ce se...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Ce amedă iei dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință? Ce dezastre acoperă?
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
De ce sunt atât de nocive alimentele ultraprocesate. Oamenii de știință: „Cresc riscurile de a dezvolta...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Demi Moore, mai apropiată ca oricând de Bruce Willis, de când actorul are demență: "Când sunt în L.A., trec...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...