SUA se pregătesc de un război spațial cu Rusia și China. „Luptăm în spațiu la noapte dacă e nevoie”

Data publicării:
Lansarea unei rachete
Patru țări - China, SUA, India și Rusia - au testat capacități anti-satelit prin distrugerea propriilor lor sateliți cu rachete de la sol. Foto: Profimedia Images

SUA sunt pregătite de luptă în spațiul cosmic, potrivit unui oficial militar de rang înalt, după ce au dezvoltat tehnologii anti-satelit pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei, scrie The Guardian.

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al Statelor Unite a spus că agresiunea Rusiei și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la mijlocul secolului au obligat America să se pregătească de lupte pe orbita terestră.

„Statele Unite ale Americii sunt gata să lupte la noapte în spațiu dacă va trebui”, le-a spus Morehouse reporterilor în timpul unei conferințe de presă la ambasada americană de la Londra.

„Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de apărare reciprocă, am fi pregătiți să luptăm în noaptea asta”, a spus Morehouse.

lansare-rachetă-anti-satelit
SUA au testat o rachetă anti-satelit în 1985, lansată de un avion F-15 de la o altitudine de peste 11.000 de metri, cu care au distrus unul dintre sateliții pe care îi aveau pe orbita terestră. Colaj foto: Profimedia Images

Patru țări - China, SUA, India și Rusia - au testat capacități anti-satelit prin distrugerea propriilor lor sateliți cu rachete de la sol.

Astfel de demonstrații militare, pe care SUA le-au interzis în mod unilateral anul trecut, creează cantități mari de resturi care amenință operațiunile celorlalți sateliți. Când Rusia a doborât unul dintre proprii săi sateliți în 2021, explozia rezultată a produs peste 1.500 de fragmente care au putut fi monitorizate.

„Când creezi acel nor de resturi și el rămâne pe orbită timp de decenii, este aproape ca și când ai detona o armă nucleară în propria ta curte”, a spus Morehouse. „Plătești prețul și tu.”

Armele viitorului: lasere, spray-uri chimice, microunde și rachete anti-satelit

Rusia și China lucrează la o navă spațială capabilă să conducă operațiuni anti-satelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia de lansarea unui proiectil din unul dintre cei doi sateliți care zburau în urma unui satelit de spionaj american.

Între timp, China a lansat un satelit care dispune de un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o metodă de a monta explozibili în propulsoarele sateliților adverși. Explozibilii sunt proiectați pentru a rămâne nedetectați pentru perioade lungi de timp și pentru ca explozia pe care o produc să semene cu o simplă defecțiune la motor.

În afară de armele care prind, se izbesc sau trag în sateliții țintă, există și alte metode prin care sateliții pot fi bruiați sau avariați cu ajutorul laserelor, spray-urilor chimice sau cu microunde de mare putere.

rachete-anti-satelit
Rachete anti-satelit ale Rusiei - Nudol (stânga) și Indiei - PDV Mk.2 (dreapta). Colaj foto: Profimedia Images

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Rusia a amenințat că va doborî sateliții comerciali ai Occidentului care Moscova consideră că sunt implicați în război.

Elon Musk a fost de acord să pună sateliții Starlink la dispoziția Ucrainei, sistemul de telecomunicații ajungând să fie crucial pentru armata țării. Dar, în februarie, Starlink a spus că va interzice folosirea sateliților pentru folosirea dronelor de către ucraineni, precizând că tehnologia nu a fost dezvoltată pentru folosirea ei cu „scop ofensiv”.

Morehouse a explicat de ce sistemul Starlink este atât de important chiar și pe timp de război. Rețeaua de telecomunicații este compusă din mii de sateliți de mici dimensiuni care zboară pe orbita terestră joasă și sunt ușor de înlocuit și de modificat pentru a contracara pericolele pe care le înfruntă.

„Nu are niciun sens pentru Rusia nici măcar să încerce să doboare unul dintre ele pentru că sunt mii [de sateliți] și ei nu au mii de rachete anti-satelit”, a mai spus Morehouse.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...