Sonda lunară japoneză SLIM, ajunsă pe satelitul natural al Pământului la începutul anului după o aselenizare dificilă, a supraviețuit celor două săptămâni de noapte lunară, în întuneric și temperaturi sub limita înghețului, relatează BBC.
„Noaptea trecută, am primit un răspuns de la SLIM după ce operatorii noștri au transmis o comandă sondei”, a transmis agenția spațială JAXA, într-o postare pe Twitter.
Dispozitivul spațial a intrat în „sleep mode”, în ianuarie, la puțin timp după aselenizare. Nava a ajuns pe suprafața astrului într-o poziție dificilă care nu i-a permis să-și orienteze panourile solare spre Soare pentru a obține energie.
O schimbare în poziția Soarelui pe cer i-a permis, apoi, să obțină suficientă energie pentru a trimite câteva poze înapoi pe Pământ, înainte de a se opri din nou la momentul venirii nopții lunare.
La acel moment, JAXA anunța că SLIM nu a fost gândită pentru a funcția în condițiile extrem de dure ale nopții lunare. Experții japonezi spuneau că vor încerca din nou să ia legătura cu sonda la mijlocul lui februarie, la răsăritul Soarelui.
„Vestea că SLIM s-a restartat după noaptea lunară rece este semnificativă. Supraviețuirea în condiții de noapte lunară este una dintre provocările semnificative pe care trebuie să le depășim dacă vrem să stabilim misiuni robotice sau umane de lungă durată pe Lună”, este de părere dr. Simeon Barber de la Open University, din Marea Britanie.
Barber a explicat că SLIM a aselenizat aproape de ecuatorul astrului, într-o zonă în care suprafața lunară atinge peste 100 de grade la amiază, dar scade dramatic la minus 130 de grade pe timpul nopții lunare.
Dispozitivul lunar a reușit să facă câteva fotografii înainte de a se închide din cauza lipsei de energie. Imaginile au fost făcute cu ajutorul robotului Sora-Q, de dimensiunea unei mingii de baseball, eliberată de SLIM cu puțin timp înainte de aselenizare.
Editor : Adrian Dumitru