Prima transmisiune LIVE de pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
planeta marte
Agenția Spațială Europeană efectuează prima transmisie LIVE de pe planeta Marte. FOTO: Profimedia Images

Agenția Spațială Europeană efectuează prima transmisie LIVE de pe planeta Marte, difuzând imagini într-un flux care va dura o oră. Agenția celebrează 20 de ani de misiune Mars Express, transmite ESA.

Imaginile care vor fi transmise de pe Marte se vor succede la aproximativ 50 de secunde, anunță experții de la ESA.

Transmisiunea are loc pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe Terra un spectacol unic și surprinzător.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În urmă cu exact două decenii, pe 2 iunie 2003, satelitul Mars Express al ESA a fost lansat și și-a început călătoria spre Planeta Roșie - prima misiune europeană pe Marte, transmite ESA.

Nava spațială avea ca scop să intre pe orbita planetei Marte (lucru pe care l-a făcut în luna decembrie a aceluiași an) și să se folosească de poziția sa avantajoasă pentru a studia atmosfera și clima marțiană, pentru a descoperi structura și geologia planetei și pentru a căuta urme de apă pe suprafața acesteia. Pentru a realiza acest lucru, misiunea a transportat un pachet de ultimă generație de opt instrumente, care i-au permis să analizeze suprafața, subsolul, atmosfera și multe altele.

Mars Express se află acum în spațiu de două decenii

Mars Express se află acum în spațiu de două decenii, în ciuda unei durate de viață inițiale planificate de doar 687 de zile terestre. În acest timp, și-a atins obiectivele menționate mai sus și a dezvăluit o mulțime de cunoștințe despre Marte, ceea ce o face, fără îndoială, una dintre cele mai de succes misiuni trimise vreodată pe Planeta Roșie. Acest grafic evidențiază unele dintre cele mai impresionante cifre ale misiunii de până acum, de la cei 1,1 miliarde de km făcuți pe parcursul a peste 24.000 de orbite marțiene la cei peste 170 de doctoranzi formați și peste 1.800 de lucrări științifice publicate cu ajutorul datelor Mars Express. Mai multe repere record au fost evidențiate într-un infografic publicat în 2019 pentru a marca aniversarea a 15 ani de la lansarea misiunii, mai transmite ESA.

Mars Express a identificat și cartografiat semnele de apă din trecut pe Marte - de la minerale care se formează numai în prezența apei până la văi sculptate în apă, sisteme de apă subterană și iazuri care se ascund sub pământ - și a urmărit influența și prevalența acesteia de-a lungul istoriei marțiene. A privit în profunzimea atmosferei marțiene, cartografiind modul în care gazele (apă, ozon, metan) sunt distribuite și ajung în spațiu și observând cum praful este ridicat de la suprafață în aer. Misiunea a identificat furtuni de praf gigantice care au cuprins planeta, creând nori cunoscuți, precum cei pe care îi vedem pe Pământ, și a urmărit aurore ultraviolete rare.

Mars Express a observat semne de vulcanism și tectonică recente și episodice și a explorat caracteristicile unice ale suprafeței planetei, cartografiind 98,8% din Marte și creând mii de imagini 3D ale craterelor, canioanelor (inclusiv sistemul Valles Marineris), polilor înghețați ai planetei, vulcanilor imenși. 

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...