NASA a realizat o nouă premieră după ce a trimis un mesaj cu raze laser către Pământ de la aproape 16 milioane de kilometri distanță în 50 de secunde, relatează Business Insider.
Agenția spațială americană a fost capabilă de multă vreme să comunice cu navele spațiale folosind unde radio, dar până acum nu a fost capabilă să trimită informații folosind lasere de atât de departe în spațiu.
Performanța, realizată folosind experimentul NASA Deep Space Optical Communications (DSOC) la bordul sondei spațiale Psyche, i-ar putea ajuta într-o zi pe oameni să facă apeluri video pe Marte.
Sistemul este capabil să transmită informații de 10 până la 100 de ori mai rapid decât echipamentele actuale de comunicații spațiale, potrivit unui comunicat de presă al NASA.
Sonda s-a îndreptat către un semnal laser puternic trimis de la o instalație a NASA de lângă Wrightwood, California. Acesta a acționat ca un far pentru a ajuta sonda Psyche să își localizeze transmițătorul.
Nava spațială a transmis înapoi informații folosindu-și laserul. Semnalele au fost primite de Telescopul Hale din San Diego, California, în aproximativ 50 de secunde.
Sonda se afla la aproximativ 16 milioane de kilometri distanță în acel moment, adică de aproximativ 40 de ori distanța de la Pământ la Lună.
„Este o realizare extraordinară. Sistemele de la sol au detectat cu succes fotonii laser din spațiul îndepărtat de la emițătorul DSOC de la bordul Psyche”, a spus Abi Biswas, șef de proiect la NASA.
„Și am putut, de asemenea, să trimitem niște date, ceea ce înseamnă că am putut face schimb de „biți de lumină” din și în spațiul îndepărtat”, a adăugat el.
Este un pas crucial care ar putea revoluționa comunicațiile în spațiul îndepărtat.
NASA și alte agenții spațiale încearcă să ducă oamenii înapoi pe Lună în următorul deceniu, un pas către ambiția lor mai mare de a ajunge pe Marte.
Acești exploratori vor trebui să poată comunica eficient cu Pământul, iar DSOC ar putea ajuta în acest sens.
Comunicarea optică este similară cu tehnologia folosită la internetul cu fibră optică. Semnalul luminos ajunge la fel de repede ca undele radio, dar poate comunica mult mai multe informații.
„Obiectivul principal este de a oferi viitoarelor misiuni NASA instrumentele pentru un schimb de date mult mai eficient”, a spus Biswas.