Oamenii de știință vor să dezvăluie misterele Marii Piramide din Giza cu ajutorul razelor cosmice

Data publicării:
Marea Piramidă din Giza, sau Piramida lui Keops
Marea Piramidă din Giza, sau Piramida lui Keops, este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice rămase în picioare. Foto: Profimedia

Oamenii de știință vor să scaneze Marea Piramidă din Giza folosind particule energetice din spațiu. Acest lucru ar putea ajuta cercetătorii să „vadă” în interiorul structurii antice și să culeagă noi detalii despre misterioasele sale camere interioare, relatează NBC News.

Marea Piramidă este cea mai mare din Giza, cu o înălțime de 138 de metri, și singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice rămase în picioare.

Cercetătorii care lucrează la misiunea Exploring the Great Pyramid strâng bani pentru a dezvolta un telescop de mare putere, care să cartografiaze structura internă a piramidei din toate unghiurile.

Dispozitivul ar avea o sensibilitate „de peste 100 de ori mai mare” decât echipamentul care a fost folosit până acum pentru a studia situl arheologic, a spus șeful proiectului, Alan Bross, cercetător la Laboratorul Fermi din Illinois, SUA.

Telescopul ar scana piramida cu muoni de raze cosmice, particule de înaltă energie care sunt create atunci când razele din spațiul cosmic se ciocnesc cu atomii din atmosfera Pământului.

„Sunt radiații naturale. Muonii razelor cosmice intră în permanentă pe suprafața planetei. Ei trec prin noi acum”, a explicat Bross. Planul său a fost detaliat într-un studiu publicat în Journal for Advanced Instrumentation in Science.

Muonii razelor cosmice pot trece prin obiecte solide mai eficient decât razele X, permițând oamenilor de știință să privească în interiorul structurilor impenetrabile. În timp ce muonii se deplasează prin piramidă, particulele de înaltă energie interacționează cu diferite materiale - granit sau calcar, de exemplu, sau aer într-o cavitate deschisă - iar energia și lumina lor este deviată în moduri care pot fi măsurate. Cercetătorii pot folosi apoi aceste măsurători pentru a crea hărți detaliate ale interiorului piramidei, a spus Bross.

Se crede că Marea Piramidă din Giza a fost construită la cererea faraonului Khufu (sau Keops), care a domnit în timpul secolului al 26-lea î.Hr.

Fizicianul Luis Alvarez a explorat pentru prima dată ideea de a scana piramida folosind razele cosmice la sfârșitul anilor 1960. Alvarez și echipa sa au scanat aproximativ 19% din piramidă timp de doi ani, dar nu au găsit camere nedetectate anterior în interiorul structurii emblematice, potrivit Societății Americane de Fizică.

Muonii au fost folosiți din nou în 2017, în cadrul unui proiect numit ScanPyramids, care a dus la una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani: existența unui gol mare, ascuns deasupra unui pasaj numit Marea Galerie. Camera secretă, numită „Marele Vid”, are aproximativ 6 metri înălțime și aproape 30 de metri lungime. Încă nu se știe cu ce scop a fost construită.

Misiunea Exploring the Great Pyramid se va baza pe descoperirile făcute de ScanPyramids, folosind un telescop mai mare și mai avansat, care poate detecta trilioane de muoni de raze cosmice, pentru a produce imagini de rezoluție mai mare din mai multe unghiuri, a spus Bross.

El a adăugat că scanările ar putea dezvălui pentru ce a fost folosită camera secretă, inclusiv ce obiecte se află în interior.

Pe lângă Marea Galerie, arheologii au găsit anterior camera regelui, aflată aproximativ în centrul piramidei, și o cameră mai mică, a reginei, în apropiere. Dar multe alte detalii ale structurii interne a piramidei nu sunt cunoscute.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025