O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii, pentru o misiune în premieră

Data publicării:
Sonda Chang'e 6
Sonda Chang'e 6, lansată de China la începutul lunii mai, a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii. FOTO Profimedia Images

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre, un pas înainte pentru programul ambiţios al ţării, a relatat duminică agenţia de ştiri chineză Xinhua.

Sonda Chang'e 6, care a decolat de la Centrul de Lansare Spaţială Wenchang de pe insula tropicală sudică Hainan, a aterizat aşa cum era planificat în imensul bazin Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, a precizat agenţia, citând Administraţia Spaţială Chineză.

Această misiune de 53 de zile, lansată pe 3 mai, ar trebui să facă posibilă, potrivit Xinhua, prelevarea primelor mostre pe partea ascunsă a Lunii, o regiune a satelitului Pământului rar explorată, scrie Agerpres.

Sonda va încerca să colecteze material lunar şi să efectueze alte experimente în zona sa de aterizare. Pentru a face acest lucru, dispozitivul va putea folosi dispozitivul de forare pentru a prevala probe de sub suprafaţă, precum şi braţul robotic pentru a prinde materialul, direct pe suprafaţă în acest caz. Procesul este de aşteptat să fie finalizat în următoarele două zile, a precizat Xinhua, citată de Agerpres. Chang'e 6 va încerca apoi să plece de pe partea îndepărtată a Lunii.

În 2019, China a mai trimis un dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii, dar nu a adus nicio probă.

Oamenii de ştiinţă cred că partea întunecată a Lunii - numită aşa pentru că este invizibilă de pe Pământ şi nu pentru că nu captează niciodată razele Soarelui - este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea apropiată şi vizibilă. Prin urmare, ar putea fi mai uşor să se colecteze probe acolo, pentru a înţelege mai bine cum s-a format Luna.

"Probele colectate de Chang'e 6 vor avea o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani", a declarat Ge Ping, director adjunct al Centrului de Explorare Lunară şi Inginerie Spaţială din China.

China şi-a extins semnificativ programele spaţiale sub preşedintele Xi Jinping, acesta investind miliarde de dolari în sector pentru a-i ajunge din urmă pe liderii american şi rus.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Englezii au găsit adevăratul castel al lui Vlad Țepeș: Nu are nicio legătură cu Castelul Bran al lui Dracula
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood. Dustin Hoffman, aproape de nerecunoscut pe...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...