„Nu este vorba despre emoții. Nu vă lăsați păcăliți”. Cum „știe” ChatGPT ce trebuie să spună

Data actualizării: Data publicării:
Logo OpenAI.
ChatGPT este un program bazat pe inteligență artificială și creat pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor de internet. Foto: Profimedia Images

ChatGPT, programul bazat pe inteligență artificială și creat pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor de internet într-o manieră conversațională, poate „comunica” cu oamenii foarte natural, de cele mai multe ori, dar experții ne avertizează să nu ne lăsăm păcăliți și să nu confundăm acest discurs calculat cu gândirea, emoția sau chiar intenția, potrivit Business Insider.

Modul în care funcționează un chatbot seamănă mult mai mult cu o mașină care efectuează calcule matematice și analize pentru a folosi cuvintele și propozițiile potrivite în funcție de context, spun experții. 

Roboții conversaționali, cum este ChatGPT, se bazează pe cantități mari de date. OpenAI, compania care se află în spatele ChatGPT, afirmă pe site-ul său web că modelele sale sunt instruite pe baza unor informații provenite dintr-o serie de surse, inclusiv de la utilizatorii săi.

Roboții conversaționali se bazează pe modele lingvistice

Roboții de chat cu inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, se bazează pe modele lingvistice, sau LLM-uri, care sunt programe antrenate pe volume de text obținute din texte publicate și informații online - în general, conținut produs de oameni.

Sistemele se bazează pe serii de cuvinte și „învață” importanța lor, au spus experții. Astfel, toate aceste cunoștințe adunate nu numai că antrenează modele lingvistice mari pe informații factuale, dar le ajută să ghicească tiparele de vorbire și modul în care cuvintele sunt folosite și grupate.

Roboții conversaționali sunt, de asemenea, instruiți de către oameni cu privire la modul de a oferi răspunsuri adecvate și de a limita mesajele dăunătoare.

Atunci când cereți unui chatbot să răspundă la o întrebare factuală simplă, procesul de răspuns este simplu: Acesta implementează un set de algoritmi pentru a alege cea mai probabilă propoziție cu care să răspundă, selectează cele mai bune răspunsuri posibile în câteva milisecunde, iar ulterior alege unul la întâmplare. Acesta este motivul pentru care adresarea aceleiași întrebări în mod repetat poate genera răspunsuri ușor diferite.

De asemenea, poate împărți întrebările în mai multe părți, răspunzând la fiecare parte în ordine succesivă și folosind răspunsurile pentru a se ajuta să termine de răspuns.

Ce se întâmplă atunci când îi pui o întrebare la care nu știe răspunsul? În acest caz, roboții de chat extrapolează, pe baza a ceea ce știu, adică, fac o presupunere.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...