Zeci de persoane au venit să verse uleiul uzat în recipientele amplasate de voluntari.
Metoda este simplă: după folosire, în loc să fie aruncat în chiuvetă, uleiul este lăsat la răcit și turnat apoi într-un flacon. Cei care l-au predat voluntarilor, au primit bilete la o tombolă, unde pot câştiga cărți, reviste, tricouri sau calendare.
„Rămâne pe peretele țevilor și așa strică țevile sau dacă ajunge în pământ atunci florile nu pot să respire, să adune apa”, a declarat Lila Boro, organizator.
Voluntarii au stat ore întregi în frig și zăpadă ca să adune uleiul adus de orădeni. Au făcut acest lucru ca să întoarcă serviciul asociaţiei, care le-a oferit posibilitatea să plece în excursii.
„Mergem mult la munte în excursii și atunci așa se cuvine să facem și voluntariat, pentru că ceea ce adunăm aici, uleiul, nu îl aruncăm în apă să murdărim răurile”, a spus Magdalena Nagy, voluntar.
Ideea colectării uleiului folosit în gospodărie le-a venit membrilor asociaţiei după ce au văzut acest lucru în Ungaria. În campania din toamna anului trecut organizatorii au strâns peste 500 de litri de ulei. Acesta este predat unei firme care îl transformă în material pentru producerea asfaltului.