În Germania, una din trei case are panouri fotovoltaice care îi asigură iluminatul sau încălzirea. În România, dezvoltatorii imobiliari încep abia acum să construiască locuinţe eficiente energetic.
În zona de sud a Capitalei se ridică un ansamblu rezidenţial care va avea o mie de apartamente, iar pe cele 15 clădiri vor fi instalate 1.800 de panouri fotovoltaice. Investiţia se ridică la 45 de milioane de euro.
„Factura de mentenanță va fi redusă aproape la jumătate. Tot ce înseamnă spații comune va fi suportat de către panourile solare”, spune Andreea Comşa, reprezentantul unei agenţii imobiliare.
Panourile vor produce peste 600 MW/h oră pe an şi vor acoperi iluminatul din bloc, din zonele comune şi funcţionarea piscinei. Energia produsă suplimentar în zile cu soare puternic va fi livrată în reţeaua tradiţională.
„Noi vom produce și vom injecta în rețea energia produsă, urmând să compensăm factura de consum de utilități. Aceasta diferență se va traduce prin diminuarea facturii lunare”, precizează Bogdan Stan, manager de proiect.
Din cele 15 blocuri, primele 5 vor fi gata în luna decembrie a acestui an. O garsonieră va costa 30.000 de euro, iar un apartament cu două camere – 39.000 de euro. Şi în nordul Bucureştiului se construieşte un ansamblu rezidenţial de case care îşi produc propria energie. Aici însă locuinţele sunt complet independente de reţeaua tradiţională. O astfel de locuinţă de 300 de metri pătraţi costă 250.000 de euro.