„Ne dorim să creăm o breşă de la Dunăre şi să intre apa pe aici, pe la Gârla Mare, şi să iasă pe undeva pe la sud-est”, spune Cristian Tetelea, managerul proiectului.
La Gârla Mare, în judeţul Mehedinţi, lunca naturală a Dunării a dispărut în anii '80. Lucrările de îndiguire făcute pentru construirea unei ferme piscicole au schimbat arealul natural al zonei. Oamenii din comună îşi aduc aminte de bogăţia bălţilor, care erau cândva pe malul Dunării.
Organizaţia internaţională World Wide Fund For Nature a venit în ţara noastră cu un proiect ambiţios. Cu un milion de euro, bani din sponsorizări, se va reface un areal de aproape 700 de hectare, pe care Dunărea îl inunda în trecut.
„Oamenii vor avea aici locuri de pescuit, populația de pești din Dunare o să aibă din nou acces la zonele de reproducere”, afirmă Cristian Tetelea.
Dispariţia bălţilor a afectat populaţia de sturioni din Dunăre.
„Sturionii sunt o specie emblemă pentru sănătatea ecosistemelor Dunării. În trecut existau șase specii, în prezent sunt doar patru, iar dacă nu vom lua măsuri vor rămâne doar trei”, spune George Caraș, membru al organizației World Wide Fund For Nature.
Proiectul demarat de organizaţia internaţională încearcă să rezolve această problemă.
Proiectul se întinde pe şapte ani şi vizează refacerea a şapte astfel de zone inundabile din România, Bulgaria şi Serbia. În judeţul Mehedinţi, lucrările vor începe anul viitor, în primăvară, şi se vor încheia la finalul lui 2016.