Oamenii din Câmpulung îşi manifestă îngrijorarea din cauza camioanelor cu substanţe chimice care intră în oraş. De când depozitul de reziduuri de pe platforma industrială a fostei Uzine ARO a ars într-un incendiu la începutul acestei luni, oamenii au căpătat curaj să povestească despre tirurile care vin după miezul nopţii, transportând, cel mai probabil, alte butoaie cu reziduuri. Între timp, cei care locuiesc aproape de halele arse se plâng de probleme respiratorii şi de infecţii ale pielii. Reprezentanţii firmei, în schimb, au instituit legea tăcerii.
„Nu ştie nimeni, de când s-a închis uzina, ce se întâmplă”, spune un locuitor intervievat de reporterul Digi24. „Ne ignoră total şi cu asta basta!”
Câmpulung Muscel a devenit o umbră a oraşului înfloritor de altădată, căminul mărcii ARO. Multe clădiri stau acum să cadă şi mulţi localnici ar vrea să plece, temându-se că poluarea ameninţă sănătatea tuturor.
Oamenii spun că autorităţile sunt vinovate pentru pericolele care ameninţă mediul, iar despre originea reziduurilor toxice circulă multe poveşti: „Am auzit prin vecinii mei că vin noaptea tiruri, depozitează acolo. Deşeurile astea nu au fost atât de cunoscute oamenilor, nici nu s-a ştiut. (Se ştie ce depozitează ei acolo?) Nu.”
Se feresc de locul dezastrului de pe 2 octombrie până şi angajaţii firmei care administrează depozitul de reziduuri.Muncitorii nu au voie să se apropie de zonă, întregul areal fiind izolat până la finalizarea anchetei.
Despre impactul catastrofei asupra sănătăţii oamenilor, conducerea spitalului din Câmpulung păstreaza tăcerea: „Vreau să spun că noi nu avem confirmat nimic legat de acest lucru. Nu s-au prezentat aici”, spune un medic, filmat cu camera ascunsă.
Semnale de alarmă au existat, dar nu li s-a dat curs. Zeci de oameni care locuiesc în apropierea depozitului au sesizat primăria cu doar patru zile înaintea dezastrului, cerând ca depozitul de reziduuri să fie închis, din cauza mirosului puternic de chimicale. Răspunsul nu a venit nici azi, iar timpul trece în defavoarea oamenilor care inhalează în fiecare zi substanţele toxice.
„Odată am adus un medic veterinar la nişte animale şi a zis că ar trebui să plecăm din Câmpulung, că stăm pe o bomba d-asta, cum se zice... ecologică”, spune un alt locuitor.
Municipalitatea susţine că a aflat târziu despre chimicalele stocate. Oficial, firma care deţine depozitul ar fi primit licenţă doar să cureţe vechile hale ale Uzinei ARO. Depozitul urma să fie amenajat departe de casele oamenilor.
Ce spune viceprimarul Câmpulungului, Ioan Ţâroiu: „Vin şi se transportă tiruri întregi de fel de fel de materiale. Nu ştie nimeni despre ce e vorba. În mod normal, n-ar trebui să se accepte în judeţ şi în oraşe, în aglomerări urbane, astfel de depozite”, admite oficialul.
Reprezentanţii firmei se ascund în spatele uşilor păzite de agenţi. „Patronul meu nu vă lasă să intraţi”, li s-a spus reporterilor Digi24.
Inspectorii de mediu încă încearcă să afle ce s-a întâmplat acolo şi cine se face vinovat pentru explozia care a ridicat în atmosferă nori grei de fum toxic. Până atunci, activitatea depozitului a fost suspendată. „Erau puse alandala toate substanţele periculoase. O parte din ele nu erau etichetate, nu erau stabilite foarte clar căile de acces, delimitate”, a spus prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.
Pe 2 octombrie, timp de peste opt ore, 3700 de tone de deşeuri periculoase au ars într-un incendiu produs pe platforma industrială din Câmpulung Muscel. Prima ipoteză avansată a fost aceea că un muncitor ar fi responsabil. Peste 100 de pompieri din trei judeţe au intervenit pentru a ţine situaţia sub control, iar trei dintre aceştia au fost răniţi.
În urma incendiului, directorul executiv al Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Argeş, Mariana Ionescu, a fost demis. Mariana Ionescu este acuzată că nu a emis notificarea prealabilă în baza căreia putea fi suspendată autorizaţia de mediu a societăţii la care a izbucnit incendiul, în condiţiile în care au existat controale la depozit soldate cu constatarea de nereguli şi amenzi în valoare de 100.000 de lei de la comisarii Gărzii de Mediu.
Firma Global Eco Center din Iaşi, care deţine depozitul de deşeuri din Câmpulung Muscel, a câştigat o licitaţie pentru neutralizarea substanţelor provenite de la fosta uzină ARO. Terenul este însă în proprietatea societăţii Landmark Management. În august, mai mulţi consilieri locali i-au cerut primarului din Câmpulung să retragă avizul de funcţionare a depozitului şi să ia măsuri pentru protejarea populaţiei. Edilul a replicat că societatea are toate actele în regulă şi că avizul de mediu a fost obţinut conform legii.