Una din cinci dintre speciile migratoare ale lumii se află în pericol de dispariție – raport ONU

Data publicării:
Southport, Merseyside. 4th Jan, 2020. UK Weather; Colourful sunrise as migratory pink-footed geese take flight at dawn over the town centre. The pink-footed goose is perhaps the defining bird species of north-west in winter. It occurs here in cackling flo
Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare. Activitățile care includ vânătoarea, pescuitul și alte forme de supraexploatare afectează 70% din speciile aflate pe lista ONU. Sursa foto: Profimedia Images

Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invadării habitatelor de către oameni, potrivit primului raport al Națiunilor Unite despre animalele migratoare, publicat luni, informează Reuters.

Miliarde de animale fac călătorii prin deșerturi, câmpii sau oceane în fiecare an pentru a se reproduce și a se hrăni, iar presiunile „nesustenabile” exercitate asupra speciilor migratoare nu numai că scad populațiile, ci perturbă și sursele de hrană și le amenință mijloacele de trai, se arată în raport.

Până la 22% din speciile migratoare pot dispărea

Din cele 1.189 de specii acoperite de o convenție a ONU din 1979 pentru protejarea animalelor migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului de exemplare, iar până la 22% din specii ar putea dispărea cu totul, se adaugă în raport.

Cifrele s-au bazat pe evaluări și date furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), precum și de Indexul Planeta Vie, care adună numărul populațiilor pentru peste 5.000 de specii, din anul 1970 încoace.

Raportul, publicat luni, oferă „o direcție foarte clară” cu privire la ceea ce trebuie să facă guvernele pentru a aborda amenințările la adresa speciilor migratoare, a declarat Amy Fraenkel, secretarul executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare ale animalelor sălbatice.

Soluțiile prezentate în raportul ONU

„Întotdeauna este vorba despre implementare”, a spus ea înaintea reuniunii convenției, care a avut loc săptămâna aceasta la Samarkand, Uzbekistan.

Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activitățile inclusiv vânătoarea, pescuitul și alte forme de supraexploatare care afectează 70% din speciile de pe lista ONU.

Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii – subliniind nevoia unei mai mari conectivitati între ecosistemele izolate. Autorii raportului au îndemnat guvernele să evite perturbarea habitatelor și a căilor de migrație atunci când instalează infrastructuri precum baraje, conducte sau turbine eoliene.

„Trebuie să ne uităm la nivelurile superioare de luare a deciziilor guvernamentale”, a spus Fraenkel „și la ceea ce este planificat, astfel încât să ne putem asigura că putem să răspundem nevoilor umane, fără a sacrifica natura de care toți avem nevoie pentru a supraviețui”.

Presiunile sunt agravate de schimbările de temperatură, care perturbă sincronizarea migrațiilor, provoacă stres termic și provoacă evenimente din ce în ce mai distructive legate de vreme, cum ar fi seceta sau incendiile forestiere.

„Schimbările care au fost deja prezise cu câțiva ani în urmă au loc acum”, a spus Fraenkel.

Ecologiștii cer ca 30% din teritorii să fie rezervate naturii

Membrii Convenției se întâlnesc o dată la trei ani pentru a revizui noi specii pe care să le adauge la lista cu specii aflate în pericol. Printre animalele luate în considerare la întâlnirea de la Samarkand de săptămâna aceasta va fi somnul uriaș de Amazon.

Agenția va lansa, de asemenea, un nou program pentru a oferi asistență tehnică țărilor pentru a proteja habitatele mai eficient, a spus Fraenkel.

Ecologiștii au îndemnat guvernele să-și onoreze angajamentul din 2022, conform noului acord global privind biodiversitatea, de a rezerva 30% din teritoriile terestre și maritime ale lumii pentru natură până în 2030.

„Dacă guvernele fac tot ce s-au angajat, atunci următorul (raport ONU) va veni cu o veste bună”, a declarat Susan Lieberman, vicepreședinte pentru politici internaționale la Wildlife Conservation Society, care participă la întâlnirea de la Samarkand.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...