Ghețarii din toată lumea se topesc într-un ritm alarmant și lasă în urmă cantități masive de apă care alimentează lacurile glaciare, scrie CNN. Pe măsură ce temperaturile cresc și tot mai mulți ghețari se topesc, nivelul apei din aceste lacuri se ridică, iar oamenii care trăiesc în apropiere sunt mereu în pericol de inundații cu consecințe catastrofale.
Dacă un lac glaciar are prea multă apă sau dacă pământul din jurul lui se surpă, lacul s-ar putea revărsa, aruncând apă, roci și alte resturi înspre zonele populate de oameni.
Patru ţări sunt cele mai expuse riscului: India, Pakistan, China şi Peru, notează cercetătorii care au realizat prima evaluare globală a zonelor ameninţate de acest fenomen.
Volumul lacurilor formate atunci când gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale a crescut cu 50% în 30 de ani, potrivit unui studiu anterior din 2020, bazat pe date satelitare, potrivit Agerpres.
„Nu zonele cu cel mai mare număr de lacuri glaciare sau cele cu cea mai rapidă creştere sunt neapărat cele mai expuse riscului. Pericolul provine mai degrabă de la numărul de persoane care trăiesc în apropierea acestor lacuri şi din capacitatea lor de a face sau nu faţă unor inundaţii”, a explicat autorul principal al studiului, Caroline Taylor, doctorand la Universitatea din Newcastle, Anglia.
Astfel, mii de persoane au murit în inundaţii provocate de revărsarea lacurilor glaciare în zonele montane înalte din Asia, însă doar un număr redus în Pacificul de Nord-Vest, chiar dacă această regiune are de două ori mai multe lacuri glaciare.
O jumătate din toți ghețarii Pământului se vor topi până la finalul secolului
Potrivit studiului, aproximativ 90 de milioane de persoane din 30 de ţări trăiesc în 1.089 de bazine lacustre glaciare, iar 15 milioane de oameni locuiesc la un kilometru distanţă de o zonă ce poate fi inundată.
Numai în zona montană înaltă din Asia, peste nouă milioane de persoane se află pe traseul direct al unor potenţiale inundaţii cauzate de lacurile glaciare, inclusiv cinci milioane în nordul Indiei şi Pakistan.
În Pakistan, care numără peste 7.000 de gheţari în lanţurile muntoase din Himalaya, s-au produs în vara anului trecut inundaţii devastatoare, care au afectat peste 33 de milioane de persoane.
Cercetări recente au arătat ca jumătate din cei 215.000 de gheţari de pe Pământ şi un sfert din masa lor se vor topi până la sfârşitul secolului, chiar dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1,5 grade Celsius, obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris.
În ultimul secol, o treime din volumul de apă cu care a crescut nivelul mării la nivel global a provenit din topirea gheţarilor.