Un „tsunami pe uscat”: Revărsarea catastrofică a lacurilor glaciare amenință viețile a 15 milioane de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Apa se revarsă într-un lac dintr-un ghețar care se topește
Volumul lacurilor formate atunci când gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale a crescut cu 50% în 30 de ani. Foto: Profimedia Images

Ghețarii din toată lumea se topesc într-un ritm alarmant și lasă în urmă cantități masive de apă care alimentează lacurile glaciare, scrie CNN. Pe măsură ce temperaturile cresc și tot mai mulți ghețari se topesc, nivelul apei din aceste lacuri se ridică, iar oamenii care trăiesc în apropiere sunt mereu în pericol de inundații cu consecințe catastrofale.

Dacă un lac glaciar are prea multă apă sau dacă pământul din jurul lui se surpă, lacul s-ar putea revărsa, aruncând apă, roci și alte resturi înspre zonele populate de oameni.

Patru ţări sunt cele mai expuse riscului: India, Pakistan, China şi Peru, notează cercetătorii care au realizat prima evaluare globală a zonelor ameninţate de acest fenomen.

Volumul lacurilor formate atunci când gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale a crescut cu 50% în 30 de ani, potrivit unui studiu anterior din 2020, bazat pe date satelitare, potrivit Agerpres.

Ghețar Vatnajokull Islanda
Jumătate din cei 215.000 de gheţari de pe Pământ se vor topi până la finalul secolului. În poză: Vatnajökull, cel mai mare ghețar din Islanda, acoperă peste 8% din suprafața țării. Foto: Profimedia Images

„Nu zonele cu cel mai mare număr de lacuri glaciare sau cele cu cea mai rapidă creştere sunt neapărat cele mai expuse riscului. Pericolul provine mai degrabă de la numărul de persoane care trăiesc în apropierea acestor lacuri şi din capacitatea lor de a face sau nu faţă unor inundaţii”, a explicat autorul principal al studiului, Caroline Taylor, doctorand la Universitatea din Newcastle, Anglia.

Astfel, mii de persoane au murit în inundaţii provocate de revărsarea lacurilor glaciare în zonele montane înalte din Asia, însă doar un număr redus în Pacificul de Nord-Vest, chiar dacă această regiune are de două ori mai multe lacuri glaciare.

O jumătate din toți ghețarii Pământului se vor topi până la finalul secolului

Potrivit studiului, aproximativ 90 de milioane de persoane din 30 de ţări trăiesc în 1.089 de bazine lacustre glaciare, iar 15 milioane de oameni locuiesc la un kilometru distanţă de o zonă ce poate fi inundată.

Numai în zona montană înaltă din Asia, peste nouă milioane de persoane se află pe traseul direct al unor potenţiale inundaţii cauzate de lacurile glaciare, inclusiv cinci milioane în nordul Indiei şi Pakistan.

Pakistan-ghețari
Pakistanul are peste 7.000 de ghețari, mai mult decât oriunde altundeva pe Pământ în afara zonelor polare. În poză: regiunea Gilgit-Baltistan, Pakistan.

În Pakistan, care numără peste 7.000 de gheţari în lanţurile muntoase din Himalaya, s-au produs în vara anului trecut inundaţii devastatoare, care au afectat peste 33 de milioane de persoane.

Cercetări recente au arătat ca jumătate din cei 215.000 de gheţari de pe Pământ şi un sfert din masa lor se vor topi până la sfârşitul secolului, chiar dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1,5 grade Celsius, obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris.

În ultimul secol, o treime din volumul de apă cu care a crescut nivelul mării la nivel global a provenit din topirea gheţarilor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tuneluri și comori, descoperiri în Bihor dezvăluie secretele de secole și...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cate Blanchett, de nerecunoscut în thrillerul în care joacă și Michael Fassbender. Fanii, uimiți: „Ce...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...