Ochelarii proiectaţi de Cornel Amariei seamănă cu cei ai celebrului personaj Geordi La Forge din Star Trek, deşi inventatorul spune că nu i-au servit drept sursă de inspiraţie. Botezaţi "Lumen", ochelarii folosesc tehnologia de scanat 3D și o serie de senzori cu vibrație care promit să-i ajute considerabil pe cei cu deficiențe de vedere.
Cornel Amariei: „Se poartă ca o pereche de ochelari, are un senzor, numit un senzor tridimensional şi înţelege caracteristicile spaţiale ale mediului înconjurător. Practic, înţelege distanţa către fiecare obiect. Ştie că aici este o podea, un copac, o maşină şi tot aşa - şi toate aceste informaţii, pe care în normal văzul uman le captează, toate aceste mesaje le ia şi le transpune în mesaje electrice ce merg la creier”.
Cu această invenţie, dar şi prin colaborările cu Apple şi Airbus şi cele peste 70 de premii internaţionale în domeniul informaticii, tânărul român i-a impresionat pe experţii Forbes.
FOTO: Facebook Cornel Amariei
Cornel Amariei: „Acum există un top 30 sub 30 european, ce conţine 10 categorii - Industrie, Arte, Entertainment, Tehnologie şi tot aşa. Fiecare din aceste categorii are un lider de grup. Eu am fost onorat să fiu liderul pentru Industrie”.
Apreciat peste ocean şi cu studii la Jacobs University din Bremen, cercetătorul român s-a întors în ţara sa natală, iar acum lucrează cu o firmă din Sibiu, la proiectul unei biciclete electrice.
Lăcrămioara Dărăban, reprezentant al angajatorului: „Bineînţeles că suntem fericiţi să avem un angajat ca şi Cornel, pentru care inovaţia e a doua natură. Nu pot decât să-mi doresc să văd cât mai mulţi angajaţi ca şi el în companiile din România”.
Topul 30 under 30 Europa îşi propune să găsească tineri cercetători, inventatori şi antreprenori care pot excela în domeniile lor de activitate. Cornel Amariei speră că ochelarii pentru nevăzători pe care i-a inventat vor fi disponibili pe piaţă în 2017-2018.