Vântul puternic din zona Dobrogei atrag tot mai multe firme să investească în producerea de energie verde. Printre principalii jucători de pe piaţă se numără grupul CEZ. Compania cehă deţine încă din anul 2010 un parc eolian cu 139 de turbine în zona Fântânele Vest. Ultimul parc de acest gen a fost ridicat de o firmă cipriotă în zona Chirnogeni - Independenţa, din judeţul Constanţa. Cu 32 de turbine, acesta este cel mai mare parc eolian din sudul judeţului.
„Acest parc eolian se întinde pe o suprafaţă de 17 kilometri pătraţi. Este alcătuit din 32 de turbine de câte 2,5 megawaţi fiecare, iar în total avem o putere instalată de 80 de megavaţi”, a explicat Marian Pavel, manager proiect.
Dacă vântul bate cu putere, o singură turbină poate alimenta, timp de o lună, până la 600 de locuinţe, în funcţie de consumul fiecăreia.
Pentru a putea amenaja parcul de eoliene, firma cipriotă a cumpărat pământ de la locuitori. Astfel, proprietarii de terenuri, din zonele unde au fost montate turbinele, au primit aproape 3000 de euro pentru un hectar. Ulterior, firma a dat pământul în arendă celor interesaţi să îl cultive, pentru o chirie lunară de 100 de euro. Localnicii care nu au avut terenuri în zonă spun că nu şi-ar fi vândut oricum pământul, în timp ce alţii regretă că nu s-au înţeles la preţ. Nu toţi localnicii au fost însă mulţumiţi de preţul oferit.
Parcul a fost amenajat în 7 luni, iar întreg proiectul a costat 130 de milioane de euro. Reprezentanţii firmei cipriote estimează că îşi vor recupera investiţia în 10 ani. În prezent, turbinele se află într-o perioadă de probă, dar vor livra energie în sistemul energetic naţional.