Un OZN...identificat. Rușii fac manevre în spațiu

Data publicării:
spatiu manevre

În luna mai, Rusia a lansat pe orbită mai mulţi sateliţi. La bordul rachetei care i-a purtat era ascuns și Obiectul 28-E. Așa a fost botezat de observatorii spaţiali, care încă se străduiesc să își dea seama ce este cu adevărat. E puţin probabil ca obiectul să fie doar un gunoi spaţial, așa cum s-a crezut iniţial, pentru că, în ultimele luni s-a apropiat de mai mulţi sateliţi rusești, apoi s-a întors la o treaptă a rachetei care l-a trimis în spaţiu.

Cum nu a declarat oficial existenţa acestui obiect în spaţiu, Rusia a lăsat loc speculaţiilor. Iar tensiunile dintre Moscova și Occident i-au făcut pe experţi să își aducă aminte de perioada Războiului Rece, când Uniunea Sovietică lucra pentru dezvoltarea unor distrugători de sateliţi. Sunt obiecte încărcate cu explozibil care, odată detonat, scoate din funcţiune sateliţii inamici de comunicaţii sau spionaj.

Și totuși, spaţiul s-a schimbat foarte mult faţă de era Războiului Rece. Orbita Pământului a devenit mult mai aglomerată. Tocmai de aceea, unii experţi în securitate, citaţi de Washington Post, spun că Rusia nu ar avea niciun motiv să trimită în spaţiu un distrugător de sateliţi. Reziduurile de mare viteză pe care le-ar produce pe orbită o explozie ar fi de necontrolat și ar putea scoate din funcţiune inclusiv sateliţii rusești.

În 2009, nici măcar nu a fost nevoie de o explozie pentru a se produce panică pe orbită. Un satelit american s-a ciocnit din greșeală, la începutul acelui an, de un satelit militar rusesc dezafectat. Și cu toate că pagubele au fost limitate, ţările cu programe spaţiale au fost anunţate să fie pregătite să își mute sateliții din calea norului de fragmente generat de coliziune.

În plus, faţă de era Războiului Rece, a avansat și tehnologia. Și a avansat destul de rapid, mai ales în ultimii ani. Dacă în 2007 chinezii își distrugeau un satelit propriu cu o rachetă lansată din atmosferă pe orbită, doar pentru a vedea dacă sunt capabili de așa ceva, de curând hackerii chinezi s-au infiltrat în sateliţii meteorologici americani de la distanţă. Au avut nevoie doar de calculatoare conectate la internet.

Misteriosul obiect rusesc de pe orbită ar putea avea de fapt o utilitate mult mai pașnică. Ar putea fi, de fapt, un fel de aspirator spaţial, capabil să înlăture gunoaiele spaţiale care ameninţă sateliţii funcţionali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025