Un lac din Bucureşti riscă să dispară cu totul, atrag atenţia specialiştii. De vină ar fi mai multe construcţii din apropierea parcului care, spun oamenii de ştiinţă, blochează cursul izvoarelor naturale care alimentează lacul Circului.
Nu are o dimensiune importantă, însă e iubit de bucureşteni pentru nuferii egipteni. Era singurul loc din ţară unde puteau fi admiraţi.
Dispariţia lacului e condamnare la moarte şi pentru broaştele ţestoase care îşi găsiseră aici un habitat bun.
Întinsă pe o suprafață de mai puțin de un hectar, oaza din sectorul 2 ar fi putut trece neobservată dacă pe luciul apei nu ar fi apărut lotușii egipteni, floare declarată monument al naturii în 1931. Acum, specialiștii spun că ar putea fi primul an în care oamenii care se plimbă pe lac nu vor mai vedea lotușii. Apa se retrage din ce în ce mai mult, iar acum singura variantă este de alimentare artificială cu apă de către lucrătorii de la spaţii verzi.
Dan Trifu, preşedinte Eco Civica: „Pompa apă în lac pentru a menține habitatul unic în România, vorbim de lotuşii egipteni, care crescuseră pe acest lac, un lac realizat în urma unei gropi a fostei fabrici de cărămidă Tonola”
Din păcate, calitățile apei pompate sunt diferite de cele ale izvoarelor naturale. Primele construcții din apropierea parcului au apărut acum aproape 10 ani. S-au înmulţit exponenţial între timp.
Ce spun oamenii
„Era mai ridicat! Probabil că izvoarele, nu au fost nici ploi și nici zăpadă. Păcat! Că asta aveam și noi frumos aici în parc, lacul cu rățuște, cu nuferi care nici nu se mai văd acum”.
„Reprezintă o oază de sănătate și de aer curat pentru oamenii care vin să se plimbe cu copiii și ar fi păcat să dispară complet. Și anul trecut debitul a fost destul de scăzut, s/a pus problema și atunci dar nu s-a rezolvat nimic”.
Specialiștii afirmă că și schimbările climatice au vina lor. Seceta se adaugă la mâna omului care a sugrumat practic izvoarele.