Un grup de tineri portughezi care au reclamat la CEDO 33 de ţări pentru presupusa lor inacţiune împotriva încălzirii globale cer "acţiuni reale" şi politici "mai ambiţioase" din partea guvernelor, relatează AFP.
"Lucrurile trebuie să se schimbe cu adevărat", este nevoie de "acţiuni politice reale", a declarat miercuri Andre, în vârstă de 14 ani, într-o conferinţă de presă online împreună cu alţi trei tineri.
Şase portughezi cu vârsta între 10 şi 23 de ani au reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului propria ţară, precum şi alte 32 pe care le acuză că nu au luat suficiente măsuri împotriva încălzirii climatice.
Ţările vizate sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Elveţia, Rusia, Turcia, Ucraina, Norvegia şi Marea Britanie, iar acţiunea se referă la "emisiile de gaz cu efect de seră ale celor 33 de state", a indicat CEDO în 2020, notează Agerpres.
Instanţa de la Strasbourg, care a început deja, la sfârşitul lui martie, să examineze două dosare similare în care sunt vizate Franţa şi Elveţia, va aborda noul dosar pe 27 septembrie.
O decizie va fi luată probabil abia peste câteva luni, dar în cazul în care CEDO va decide în favoarea reclamanţilor, acest lucru le-ar "crea speranţă", a declarat Sofia, în vârstă de 17 ani, sora lui Andre, care locuieşte împreună cu el la Lisabona.
"Lumea nu se poate schimba atât de repede, dar dacă oamenii şi guvernele încep să acţioneze, schimbarea se poate face mai rapid", a adăugat ea.
"O victorie ar însemna enorm", a spus Claudia, în vârstă de 23 de ani, din Leiria, în centrul Portugaliei. "Sperăm că, atrăgând atenţia asupra acestui dosar, guvernele vor începe să facă ceea ce trebuie (...) pentru un viitor mai bun", a explicat ea.
Tinerii au relatat pe larg impactul creşterii temperaturilor asupra vieţii lor cotidiene, în contextul în care Portugalia s-a confruntat în aprilie cu niveluri de căldură record. "Schimbările climatice afectează însă întreaga lume", a atenţionat Andre.
Cei şase tineri, care şi-au înregistrat acţiunea la CEDO în septembrie 2020, sunt susţinuţi de ONG-ul britanic Global Legal Action Network (GLAN), care a subliniat că este vorba de "cel mai mare proces" în chestiuni legate de încălzirea globală.
"În cazul în care vom câştigam, guvernele vor fi constrânse să-şi modifice obiectivele" şi "politicile" şi vor fi obligate să definească "unele mai ambiţioase", a apreciat Gerry Liston, jurist în cadrul GLAN.
Editor : M.D.B.