Liderii europeni au stabilit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40 la sută, faţă de nivelul anului 1990. Obiectivul prezent, de reducere a emisiilor cu 20 la sută până în 2020, a fost aproape realizat, deoarece a dispărut industria puternic poluatoare din estul Europei.
Discuţiile de la Bruxelles au fost îngreunate de Polonia, care a dorit să-şi protejeze industria minieră, dar şi de alte ţări care au încercat să reducă resticţiile pentru a nu afecta agricultura sau centralele nucleare.
„Nu a fost uşor deloc, dar am reuşit să luam o decizie corectă. Europa a fost pusă pe un traseu ambiţios, dar şi economic, când vine vorba de energie şi climă. (MUSCA) În definitiv, este vorba despre supravieţuire. Este un exemplu de politică pe termen lung”, a spus Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.
În acord se precizează şi că până în 2030 energia regenerabilă ar trebui să reprezinte 27 la sută din totalul energiei produse la în Uniunea Europeană. Cu acelaşi procent ar trebui să scadă şi consumul total de energie.
„Am făcut un pas crucial înainte, am stabilit o ţintă care va garanta că Europa o să fie un jucător important, un partener important în viitoarele înţelegeri internaţionale cu privire la climă”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Grupările ecologiste spun însă că ţintele stabilite la Consiliul European nu sunt suficient de ambiţioase şi, din acest motiv, nu vor încetini schimbările climatice.