Argeş, Harghita, Mureş şi Prahova sunt judeţele cele mai devastate de tăietorii ilegali. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lemnului din România în ultimii 23 de ani, arată un raport al Curţii de Conturi.
Problema este că cei care distrug pădurile nu sunt pedepsiţi. O verigă importantă sunt proprietarii gaterelor, care cumpără şi prelucrează lemn furat sau tăiat ilegal.
În ultimii doi ani, niciunul dintre ei nu a fost trimisă în judecată în cele aproape 2.000 de dosare făcute de poliţişti. Şi prind tot mai mult în curaj: „Domnule, da' mă controlezi tu pe mine?”
Raziile sporadice ale jandarmilor şi inspectorilor silvici nu fac decât să întrerupă câteva ore jaful din munţi. Patronii gaterelor şi angajaţii reuşesc să se ascundă la timp de oamenii legii.
Activiştii Greenpeace spun că de multe ori şi pădurarii îi protejează pe hoţii de lemne.
„Din punctul meu de vedere nu s-ar putea scoate lemn din pădure dacă aceste administrații și factori de control nu ar conlucra la ilegalitate”, spune Laurențiu Ciocârlan.
Efectele jafului din munţi se văd cu ochiul liber. În fiecare an, zonele despădurite sunt lovite de viituri devastatoare.
Defrişările ilegale din România sunt atât de masive, încât se văd din Cosmos. Pe hărţile Agenţiei Spaţiale Americane, roşul marchează zonele despădurite, albastrul, puţinele locuri unde s-au replantat arbori. În aceste condiţii, ţara noastră este acum pe locul 22 din 27 de ţări europene, în privinţa suprafeţei împădurite.