Potrivit specialiştilor, aproximativ 100 de tone de fragmente meteoritice se abat asupra Terrei în fiecare an. În majoritatea cazurilor, ajung în ocean.
La Celiabinsk nu s-a întâmplat aşa. În februarie, explozia meteoritului deasupra oraşului din Urali, a fost suficient de puternică pentru a produce arsuri, iar unda de şoc a spart geamuri şi a dus la căderea reţelelor de telefonie din regiune. Urmările ar fi putut fi mult mai grave.
„Ce este neobişnuit la acest asteroid este faptul că era foarte disipat. Era mai degrabă o adunătura de pietre. Zbura de multă vreme prin spaţiu, a intrat în atmosferă şi s-a dezintegrat”, a explicat cercetătorul Victor Grohovski.
1.700 de persoane au fost rănite atunci, majoritatea de cioburile ferestrelor care s-au spart, pe o raza de zeci de kilometri.
„Evenimente de acest tip se vor mai întâmpla, problema este cât de frecvent şi cât de periculoase vor fi. Dacă acest meteorit ar fi fost mai robust, ar fi făcut mult mai mult rău. Meteoriţii de aceste dimensiuni nu sunt deloc studiaţi, iar noi nu avem echipamentul necesar pentru asta”, spune Victor Grohovski.
Savanţii au reconstituit caracteristicile şi traiectoria corpului ceresc, după ce au analizat înregistrările video realizate de martori. Asteroidul avea un diametru de 19 metri şi o masă de 12.000 de tone.
A intrat în atmosferă cu o viteză de 19 kilometri pe secundă şi avea o energie echivalenta cu 500 de mii de tone de trinitrotoluen.
S-a fragmentat în 20 de bucăţi cântărind fiecare câte zece tone, care la rândul lor s-au fărâmiţat pe măsură ce se apropiau de suprafaţa Pământului.