Tanczos Barna: Trebuie restricţionat exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona

Data actualizării: Data publicării:
Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tánczos Barna. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona şi nu au capacitatea de a face acest lucru, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. 

Ministrul a participat la sesiunea plenară a celei de-a IV-a întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor.

"Având în vedere că substanţele chimice şi deşeurile afectează toate aspectele dezvoltării, gestionarea corectă a acestora este relevantă şi sprijină punerea în aplicare a mai multor alte obiective de dezvoltare durabilă, dacă nu a tuturor. În ciuda acestor obiective ambiţioase, procesul şi gestionarea deşeurilor şi a substanţelor chimice este destul de lent. Considerăm că este nevoie de o mai mare mobilizare şi alocări de resurse pentru a accelera acest proces. Suntem convinşi că abordarea multisectorială este cheia succesului în noul cadru. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru mediu, consideră că un angajament comun de a proteja sănătatea umană şi mediul prin dezvoltarea, în continuare, a recomandărilor pentru cadrul global de management consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor după 2020 este cea mai bună cale de urmat. Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona, care nu au capacitatea de a o face. O preocupare şi o atenţie majoră este reducerea impactului negativ al activităţilor urbane şi a substanţelor chimice periculoase pentru sănătatea umană, inclusiv prin gestionarea ecologică şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice, reducerea şi reciclarea deşeurilor, utilizare mai eficientă a resurselor de apă şi energie", a spus Tanczos, citat de Agerpres. 

Oficialul român a abordat şi subiectul conflictului armat de la graniţa estică a Europei şi a atras atenţia asupra faptului că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra Ucrainei.

"Din păcate, nu putem ignora situaţia complicată de la graniţa de est a Europei. Doresc să-mi exprim solidaritatea românească cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. România condamnă, de la bun început, în cei mai fermi termeni posibili, actul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. România cere ca Rusia să înceteze imediat acţiunile sale militare, să-şi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul Ucrainei şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi să respecte Adunarea Generală a ONU. România sprijină cu hotărâre dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare şi eforturile forţelor armate ucrainene de apăra integritatea teritorială şi populaţia Ucrainei, prin articolul 51 din Carta ONU. În orice moment, Rusia trebuie să-şi respecte obligaţiile în temeiul dreptului internaţional, inclusiv al dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului în ceea ce priveşte protecţia civililor, femeilor şi copiilor. De asemenea, Rusia trebuie să-şi oprească campania de dezinformare şi atacurile cibernetice", a afirmat ministrul Mediului, potrivit sursei citate.

Plenara celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor dincolo de anul 2020 (IP4) are loc în aceste zile la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Consiliul European a aprobat, pe data de 15 martie 2021, o nouă strategie privind substanţele chimice, care stabileşte o viziune pe termen lung pentru politica Uniunii Europene în domeniul substanţelor chimice.

Strategia stabileşte drept obiectiv un mediu fără substanţe toxice, cu un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului, consolidând totodată competitivitatea industriei chimice a UE.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Europa în care președintele se schimbă anual, nu este ales de popor și are un rol simbolic: cum...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mircea lucescu
Mircea Lucescu anunță schimbări în formula de start la meciul cu Cipru. „S-a creat un grup prea omogen”
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului