Opt dosare pline cu hârtii ce cântăresc peste 10 kilograme. Este cantitatea de hârtie folosită doar pentru a întocmi cererea de finanţare cu fonduri europene pentru viitorul sistem de încălzire al municipiului Oradea.
„Documentaţia prin care se solicită finaţarea în cazul proiectului de termoficare este de 8 bibliorafturi. Estimez undeva în jur de 2.500-3.000 de pagini”, spune Ioan Maghiar, manager de proiecte.
La finalul proiectului însă, documente vor ocupa dulapuri întregi. „Ne vom astepta la o sală dedicată special numai pentru arhivarea documentaţiei pe proiectul de termoficare. Probabil de ordinul 500-600-700 de kilograme de hârtie”, adaugă Ioan Maghiar.
Nu este singurul proiect ce necesită atâta hârtie. Pentru reabilitarea cetăţii Oradea, dosarul de 128 de mii de file făcut în trei exemplare cântăreşte peste o tonă şi jumătate.
„La o tonă de hârtie se foloseste echivalentul a 5-6 tone de masă lemnoasă”, precizează Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
Cu alte cuvinte, pentru o tonă de hârtie irosită se taie 20 de arbori, care pentru a creşte au nevoie de 100 de ani.
Cantităţi impresionante de hârtie s-au consumat şi pentru poiectul de colectare selectivă a gunoiului în mai multe comune din judeţ.
În cazul comunei Borş, proiectul de gestionare a deşeurilor a consumat aproape 5.000 de coli de hârtie.
„Am transportat 12 bibliorafturi pline de hârtii cu o furgonetă a primăriei, altfel nu aveam cum ajunge la Cluj”, Sandor Lukacs, manager de proiecte în cadrul Primăriei Borş.
O soluţie ar fi completarea documentelor în format electronic, aşa cum se întâmplă în ţări precum Germania sau Austria.