Suprafaţa acoperită de gheaţă în Antarctica s-a diminuat în acest an şi a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din istoria măsurătorilor de acest tip, care au început să fie realizate spre sfârşitul anilor 1970.
Recordul negativ stabilit pe 25 februarie 2022 reprezintă a doua scădere a suprafeţei acoperite de gheaţă în Antarctica înregistrată în ultimii cinci ani, au anunţat cercetătorii chinezi de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou şi de la Laboratory of Southern Marin Science din Zhuhai, într-un articol publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences și citat de Agerpres.
Ei au analizat curenţii oceanici şi fenomenele meteorologice aflate în spatele acestei topiri a calotelor glaciare, însă continuă să nu aibă răspunsuri pentru câteva evoluţii misterioase.
În timp ce gheaţa din Arctica scade cu rapiditate din cauza încălzirii globale a climei, suprafaţa acoperită de gheaţă din Antarctica a înregistrat o uşoară tendinţă de creştere, avansând cu aproximativ 1% în fiecare deceniu începând din anii 1970.
După o scădere neobişnuită înregistrată în 2017, fenomenul s-a produs din nou în acest an la sfârşitul verii din emisfera sudică, în ultima parte a lunii februarie: pentru prima dată, suprafaţa gheţii din Antarctica a scăzut sub pragul de 2 milioane de kilometri pătraţi. Această suprafaţă este cu circa 30% mai mică decât nivelul mediu înregistrat în perioada 1981-2010.
Serviciul dedicat schimbărilor climatice din cadrul programului european Copernicus a raportat deja că suprafaţa zilnic măsurată a gheţii din Antarctica a scăzut în luna februarie până la cel mai mic nivel al său din istoria măsurătorilor de acest tip, care au început să fie realizate în anul 1979.
Editor : A.P.