Un studiu științific arată că recordurile de temperatură în perioadele caniculare vor crește cu 5 grade Celsius în sudul Europei, o dată la 2-5 ani, a afirmat, la Digi24, Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme. Acesta a explicat că datele dintr-un alt studiu arată că această regiune, inclusiv sud-estul României, Dobrogea și parte din Câmpia Bărăganului, va ajunge la o limită de temperatură peste care corpul uman nu va mai putea trece.
“E posibil ca săptămâna aceasta să avem record de temperatură la nivel european, în partea aceasta de sud a Europei. Sunt lucruri legate de schimbările climatice.
Există un studiu publicat acum câteva săptămâni, care s-a uitat exact la lucrurile acestea, faptul că de la un an la altul avem noi recorduri de temperatură. Dacă ne uităm la recordurile din Canada, SUA, studiul acesta ne spune că ne așteptăm în viitor să avem din nou astfel de recorduri.
Probabil până în 2031, 2051 să avem, o dată la 2-5 ani un nou record de temperatură. Nu mă refer la un record de temperatură de 0,1 grade, 1 grad, ci de 5 grade față de recordul anterior. Este uriaș.
Studiul se uită la rata de schimbare a temperaturii, un alt punct de vedere asupra schimbărilor climatice”, a afirmat Bogdan Antonescu.
Citește și: VIDEO Caniculă extremă în Grecia în zilele următoare - cel mai puternic val de căldură va aduce 47 de grade Celsius
„De aici încolo nu mai avem cum să ne adaptăm”
Totodată, acesta a spus că datele dintr-un alt studiu arată că în sudul Europei, inclusiv în partea de sud-est a României, zona Dobrogei, parte din Câmpia Bărăganului, vor fi temperaturi apropiate de limita la care corpul uman se mai poate adapta.
„Un alt studiu spune că partea de sud a Europei, Italia, regiunea noastră, Dobrogea, o să fie în viitor regiuni care să asiste la schimbări foarte mari de temperatură.
E posibil să ajungem la o limită peste care organismul uman nu poate să treacă. Nu știm exact când o să atingem această limită, dar proiecția această climatică arată că sunt regiuni care o să fie predispuse la temperaturi foarte ridicate, peste care nu se mai poate trece. Corpul nu mai transpiră în situațiile acestea extreme și atunci nu mai are cum să regleze temperatura internă.
Studiile arată că partea de sud-est a României, zona Dobrogei, parte din Bărăgan, o să avem temperaturi apropiate de această valoare limită în viitor. Sunt lucruri foarte îngrijorătoare, pentru că, deja, de aici încolo nu mai avem cum să ne adaptăm.
Citește și: VIDEO Incendiile din Italia fac victime printre turiști. Cel puțin cinci persoane au fost rănite iar un copil a ajuns la spital
Lucrurile trebuie să se schimbe cumva la nivel politic, că de acolo pleacă totul, și la nivelul Educației. Ce vorbim acum ar trebui să facă parte din educație. Oamenii să înțeleagă ce înseamnă schimbările climatice, să înțeleagă că e problemă destul de mare și că trebuie să facem ceva. Chiar dacă facem la nivel individual fiecare câte ceva, nu de aici vine soluția. Trebuie o schimbare radicală. Toate studiile vorbesc despre asta în ultima vreme.
Am trecut de la a explica publicului larg că avem schimbări climatice, majoritatea acceptă acest lucru, dar acum trebuie să venim și cu soluții, nu numai din partea de cercetare, pentru că nu e obiectivul nostru, dar cumva să informăm factorii de decizie”, a explicat specialistul în fenomene meteo extreme, la Digi24.
Citește și: VIDEO&FOTO Haos în stațiunile din Turcia, turiștii fug disperați din calea flăcărilor violente. Ankara acuză rebelii PKK că pun foc la păduri
Editor : Alexandru Costea