Scheletul unui mamut lânos Foto: Gulliver/ Getty Images
Acei coloşi din Epoca de Gheaţă trăiau pe o insulă izolată de lângă coasta statului Alaska, iar oamenii de ştiinţă au aflat că moartea lor s-a produs în urmă cu 5.600 de ani, în condițiile în care cele mai multe exemplare de mamuţi lânoşi au murit în urmă cu circa 10.500 de ani.
Cercetătorii cred că vânătoarea şi schimbările de mediu au jucat un rol esenţial în dispariţia mamuților acum 10.500 de ani.
Însă turma de pe Insula Saint Paul, care se află în Marea Bering, a reuşit să supravieţuiască 5.000 de ani în plus faţă de restul populaţiilor de mamuţi de pe Terra.
Pe măsură că Terra se încălzea după ultima eră glaciară, nivelul mărilor a crescut, făcând ca insula mamuţilor să se micşoreze.
Din acest motiv, unele dintre lacurile sale au fost acoperite de ocean, iar apa sărată s-a infiltrat în rezervoarele rămase, determinând o scădere constantă a volumului de apă dulce de pe insulă.
Mamuţii lânoşi au fost obligaţi să împartă fiecare dintre acele surse de apă dulce, devenite tot mai rare. Însă folosirea extensivă a acelor surse a cauzat la rândul ei o problemă majoră.
„Pe măsură ce celelalte lacuri au secat, animalele s-au adunat în jurul surselor de apă. Păşteau prin jur, iar asta a distrus vegetaţia - vedem acelaşi lucru la elefanţii din zilele noastre. Iar acel fapt a cauzat eroziune, sedimentele au intrat în lac, care a produs tot mai puţină apă dulce. Mamuţii au contribuit la propria lor dispariţie”, a explicat Russell Graham, profesor la Pennsylvania State University.
Profesorul american a mai spus că în acea perioadă nu a plouat suficient, nici nu a existat zăpadă suficientă pentru a reumple lacurile, iar animalele ar fi putut să moară destul de repede.
„Ştim că elefanţii moderni au nevoie să bea între 70 şi 200 de litri pe zi. Presupunem că mamuţii aveau nevoie de cantităţi asemănătoare. Nu a fost nevoie de prea mult timp (pentru ca ei să moară, n.r.) dacă iazul a secat. Dacă ar fi secat doar pentru o lună, ar fi fost fatal pentru ei”, a spus profesorul Graham.
Autorii studiului spun că încălzirea globală din zilele noastre ar putea avea un impact similar asupra insulelor mici, iar posibila dispariţie a surselor de apă dulce i-ar pune pe oameni, dar şi pe animale, în faţa unor riscuri majore.
Ultimul mamut lânos de pe Terra a trăit pe Insula Wrangel din Oceanul Arctic. Potrivit studiilor, acel exemplar a murit în urmă cu 4.000 de ani.