Un nou studiu publicat în revista „Scientific Advances” a analizat datele despre încălzirea oceanelor colectate între 1960 și 2015. Concluzia: oceanele se încălzesc cu 13% mai repede decât se credea anterior, informează Gizmodo.
Cea mai mare problemă a calculelor de până acum este că datele de după 2005 folosesc un alt sistem de măsurători, sistemul Argo fiind superior celui bazat pe batitermografe, folosit anterior.
Primul pas în analizarea dateolor a fost corectarea eventualelor greșeli din măsurătorile precedente. Temperaturile măsurate au fost apoi corelate cu măsurătorile calculate din modele climatice computerizate. Al treilea pas a fost folosirea cunoștințelor cu privire la temperaturi, acestea fiind aplicate unor zone mai mari din jurul punctului de măsurători”, a declarat John Abraham, co-autor al studiului, pentru The Guardian.
Unul dintre punctele cheie ale studiului este rata accelerată a încălzirii oceanelor, care este cu 13% mai ridicată decât se credea inițial. În plus, studiul arată că, începând cu 1990, încălzirea a ajuns și la adâncimi de peste 700 de metri.
Pe măsură ce datele devin mai precise, iar informațiile vechi sunt corelate cu cele noi, devine din ce în ce mai clar că situația este mai gravă decât se credea inițial. De asemenea, se va ajunge la punctul în care efectele climatice devin ireversibile mult mai devreme decât credeam.