Studiu economic în premieră. Cât valorează Marea Barieră de Corali
Data actualizării: Data publicării:
Marea Barieră de Corali valorează 56 de miliarde de dolari, se arată într-un raport elaborat de către Deloitte Access Economic.
Raportul, întocmit în premieră pe seama recifului aflat pe lista Patrimoniului Mondial, a fost comisionat de Fundația „Marea Barieră de Corali”, relatează AFP.
Marea Barieă de corali este cea mai mare structură vie de pe planetă.
Potrivit studiului, în jurul recifului s-au dezvoltat, până în prezent, 64.000 de locuri de muncă.
Directorul Fundației „Marea Barieră de Corali”, Steve Sargent, a declarat că niciun produs australian nu a contribuit atât de profund la percepția internațională asupra Australiei precum reciful.
„La 56 de miliarde de dolari, reciful valorează mai mult decât 12 Case ale Operei din Sydney. Acest raport trimite un mesaj clar, acela că Marea Barieră de Corali – ca ecosistem și ca motor economic, ca o comoară globală – este prea mare pentru a eșua”, a precizat Steve Sargent.
Recent, oamenii de știință au transmis un semnal de alarmă, avertizând că reficul este pe cale de dispariție.
Guvernul australian a investit peste 32 de milioane de euro într-un plan pentru protejarea pe termen lung a recifului, însă acesta se află deja într-un stadiu mult prea avansat de degradare și decolorare, spun cercetătorii.
Decolorarea coralilor apare în momentul în care apa oceanului este prea caldă, iar algele nu se mai dezvoltă în mod natural. Acest fenomen duce la calcifierea coralilor și înălbirea acestora. Recifurile își pot reveni dacă apa scade la temperatura optimă, însă încălzirea globală și creșterea temperaturii medii a apei va duce la dispariția Barierei de Corali.
Deși s-au investit sume considerabile în programele de protecție, acestea nu fac nimic pentru a preveni fenomenul de încălzire care cauzează aceste probleme în primul rând. De aceea, oamenii de știință recomandă acum îndreptarea eforturilor spre menținerea funcțiilor ecologice a coralilor, adică oferirea unui loc de refugiu pentru pești și protejarea coastei de valurile mari.