Studii controversate. Slăbește ciocolata? Ajută nicotina creierul? Este consumul moderat de cafea bun pentru inimă?

Data publicării:
mana tigara fumatori tigari

Un recent studiu publicat în Germania susținea că ciocolata consumată în timpul unui regim de slăbire accelerează pierderea de greutate. Studiul, de fapt, era unul fals, realizat de producătorii unei emisiuni. Chiar și așa, concluziile sale au fost preluate de Daily Mail, Huffington Post și Bild.

Marile companii sunt conștiente că o concluzie interesantă a unui studiu se răspândește mult mai repede decât una corectă. Și cu cât o industrie are produse cu mai multe efecte adverse, cu atât finanțează mai multe studii care ajung la concluzii suspecte.

De exemplu, unele cercetări arată ca fumătorii sunt mai puțin predispuși să fie afectați de boala Alzheimer, deoarece nicotina ajută creierul. Însă o anchetă făcută de Universitatea din California arată că cel puțin un sfert dintre cercetătorii care au realizat aceste studii au legături cu marii producători de tutun. Fie au primit sponsorizări de la aceștia, fie locuri de muncă în cadrul companiilor. Iar concluziile lor sunt contrazise de studii care arată că, de fapt, fumatul dublează predispoziția la Alzheimer.

O altă industrie care încearcă să influențeze cercetarea este cea producătoare de medicamente. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al medicamentului Paxil. Compania producătoare a fost acuzată că a blocat publicarea unor cercetări care prezentau efectele adverse ale pastilelor. Acesta este însă doar un exemplu.

O analiză citată de LiveScience arată că din totalul testelor clinice desfășurate în Statele Unite, pentru medicamente noi produse de toate companiile farmaceutice, doar 43% sunt publicate în revistele de specialitate. 53% dintre studii nu văd niciodată lumina zilei, deși rezultatele lor pot indica efecte negative grave ale tratamentelor.

Iar uneori, studiile sunt redactate în așa fel, încât să scoată la înaintare doar părțile bune ale unui anumit produs, în vreme ce detaliile importante sunt îngropate în text, cu speranța că nu le va citi nimeni.

De exemplu, un recent studiu realizat în Statele Unite arată că un consum moderat de cafea este bun pentru inimă.

Însă criticii studiului spun că, în cel mai bun caz, se poate spune că participanții la studiu nu au fost afectați de cafeaua consumată și în niciun caz că starea lor ar fi mai bună datorită cafelei.

Un alt studiu, realizat anul trecut în Cehia și prezentat la congresul de cardiologie din Barcelona, avea să ajungă la concluzia că persoanele care beau vin trăiesc mai mult. De fapt, o analiză mai atentă a datelor colectate arată că persoanele care consumă vin trăiesc mai mult doar dacă fac multă mișcare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...