Îndrumaţi de un profesor, au proiectat opt roboţi care, spun ei, pe viitor vor ajuta la treburile casnice, în afaceri sau în industrie.
Îl cheamă Mixer Bobby şi arată mai degrabă ca un cuier ambulant. Însă studenţii care au lucrat sute de ore să-l proiecteze promit variante mai performante.
„Noi am vrut să facem robot cât de cât complex și ne-am gândit că aici ne trebuie atât procesare de imagine, senzor de distanță și îți trebuie precizie pentru a turna în pahar. Putea fi mâna dreaptă a unui barman”, spune Alexandru Mușat, student.
Mixer Bobby are un frate care îl ajută la curăţenie. Deocamdată ştie doar să adune ghemotoace verzi de hârtie, însă programatorii vor să îl înveţe să adune orice gunoi de pe jos.
„Poate să detecteze și să culeagă mototoli de hârtie de pe podea. Îi culege cu ajutorul unui braț și după aceea îi ridică și îi lasă pe un coș care este încorporat în robot”, explică studentul Adrian Ulici.
Zeci de oameni, foşti studenţi sau colegi ai proiectanţilor, s-au strâns să vadă cei opt roboţi în acţiune. Unii n-au funcţionat, alţii s-au mişcat mai greoi, însă cei care şi-au dus treaba la capăt i-au încântat.
Deja lucrurile au evoluat faţă de primii ani când studenţii inventatori foloseau jucării drept componente pentru roboţi.
Competiţia roboţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai este la a şaptea ediţie. Din 2007, firmele de IT din Cluj-Napoca premiază proiectele care se dovedesc cele mai interesante şi mai utile.