Statele Unite au declanșat goana după „aurul spațial”

Data publicării:
spatiu - hubble - nasa.gov

Foto: nasa.gov

Președintele Barack Obama a semnat la sfârșitul lunii noiembrie o lege care autorizează utilizarea comercială a bogățiilor pe care le-ar conține asteroizii și Luna, lucru care constituie o premieră. Legislația, numită The US Commercial Space Launch Competitiveness Act sau Space Act, prevede că orice material găsit de un american sau o firmă americană pe un asteroid sau pe Lună îi aparține, acesta/aceasta putând dispune cum dorește de el, a declarat pentru AFP Jim Dustan, avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale în cabinetul Mobius Legal Group.

Statele Unite pun capăt astfel ideii că spațiul aparține tuturor și trebuie să fie explorat în scopuri științifice, în interes comun. „Este începutul celei de-a doua părți a explorării spațiale, după era prestigiului național”, afirmă Christopher Johnson, jurist la ONG-ul Secure World Foundation, care promite cooperare internațională pentru gestionarea bogățiilor spațiului.

Pentru cetățeanul american obișnuit, inițiativa seamănă cu o nouă versiune epică a cuceririi Vestului, dar costul exorbitant al unei călătorii sau a unei misiuni în spațiu ar urma să îi descurajeze pe cei mai mulți. Marea provocare se adresează unor companii americane: dacă marile grupuri își evaluează încă șansele, start-up-urile specializate în forare și exploatare minieră ard de nerăbdare să treacă la treabă.

Pionieri în sectorul minier spațial, două firme, Deep Space Industries (DSI) și Planetary Resources, susțin că dispun de tehnologia adecvată pentru a porni în cucerirea noului El Dorado spațial, bogat în nichel, minereu de fier, aur sau platină. Aceste resurse ar fi, potrivit observatorilor, la fel de importante pentru activitățile spațiale din acest secol cum au fost zăcămintele de fier din Minnesota pentru industria auto din Statele Unite.

Primele misiuni de prospectare ar urma să înceapă în 2017 și să dureze până în 2019, conform unor actori intervievați de AFP. Obiectivul va fi confirmarea informațiilor disponibile în prezent asupra a circa 1.500 de asteroizi ușor accesibili inventariați de NASA, din care 10% ar avea resurse miniere. Extracția acestora este prevăzută din 2020.

DSI și Planetary Resources intenționează să înceapă cu exploatarea apei, aflată sub formă de gheață în asteroizi apropiați de Terra, pentru alimentarea cu apă și carburant a aparatelor spațiale via hidrogen. Cele două firme se gândesc la construirea unei stații de aprovizionare.

Trimiterea a 2 tone de apă pe an în spațiu costă 100 de milioane de dolari. Dacă reușim să exploatăm apă în spațiu și să alimentăm aparatele de pe orbită, o imensă oportunitate se va deschide”, a spus Chris Lewicki de la Planetary Resources. Firma a anunțat că telescoapele sale spațiale, plasate anul trecut pe o orbită terestră joasă, au reperat deja asteroizi promițători. Ea intenționează să lanseze un mic aparat de explorare primăvara viitoare.

DSI, care mizează pe instalarea pe orbită a unor centrale de energie solară care să alimenteze Pământul, a conceput aparate spațiale de 25 de kilograme, numite FireFlies (licurici) și sonde de 32 de kilograme, DragonFlies (libelule), pentru a-și materializa ideile.

Piața de exploatare a „aurului spațial” ar urma să se cifreze la 3.000 de miliarde de dolari în viitorii 10-15 ani, potrivit DSI și Planetary Resources.

Cele două start-up-uri vor să aibă o clientelă internațională, însă, pentru acest lucru, trebuie să determine guverne din străinătate să adopte legi similare Space Act.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...