Uniunea Europeană a dat liber la cultivarea plantelor modificate genetic pentru că, oricum, multe ţări aduceau astfel de produse din statele aflate în afara Uniunii. Este şi cazul României, care din cel mai mare cultivator din Europa a ajuns să importe soia din America, Brazilia sau Argentina, în valoare de 200 de milioane de euro anual.
„Noi cumpărăm, dar n-avem voie să producem. Asta este culmea! (Reporter: De ce se luptă fermierii români pentru aceste plante modificate genetic?) Solurile respective sunt mult mai productive”, spune Marcel Cucu, fermier.
„S-au redus cheltuielile cu pesticidele, a crescut eficiența culturii”, afirmă Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Nu de aceeaşi părere sunt şi organizaţiile de mediu, care atrag atenţia că aceste culturi distrug ecosistemul pentru că sunt toxice.
„Această toxină este produsă în mod constant de plantă, poate dăuna solului, ucide și diverse bacterii, mai multe specii de fluturi”, spune Alexandru Riza, reprezentantul Greenpeace.
Şi nu doar fluturii ar fi afectaţi. Deşi nu există studii clare, sunt organizaţii care spun că produsele modificate genetic sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Uniunea Europeană nu a vorbit niciodată despre pericole, dar a impus ca toate produsele care conţin soia modificată genetică să fie etichetate în consecinţă.
„Legea este clară. Fie că vorbim despre biscuiți sau despre boabe de soia, pe etichetă trebuie să scrie: acest produs nu conține ingrediente modificate genetic”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
„Românii, la fel ca ceilalți europeni, au devenit mult mai atenți la subiectele legate de securitatea alimentară”, afirmă Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii.
„Nu au găsit modificări constante la persoanele care consumă așa ceva, dar desigur proba timpului lipsește, organismele modificate genetic sunt de puțin timp în consum”, spune Corina Zugravu, nutriţionist.
Deocamdată, România nu a luat nicio decizie în privinţa cultivării produselor modificate genetic. Nici nu a primit vreo solicitare clară de la fermieri, dar nici nu se grăbeşte. Încearcă în schimb să-i motiveze pe cei care cultivă soiuri tradiţionale.
„Am propus o plată de 300 de euro pe hectar, dublu față de plata pe hectar”, declară Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Până în primavară, fiecare stat membru al Uniunii Europene va decide dacă va cultiva plante modificate genetic şi care vor fi acestea.
Citiți și: