Speologul Cristian Lascu: DNA poate proteja Delta Dunării!

Data publicării:
delta 2

Invitat la Digi24, în emisiunea „Kilometrul 0”, lui Cristian Lascu i s-a cerut să numească două priorități pentru protejarea Deltei Dunării. „În clipa de față, după părerea mea....DNA-ul este, într-un fel, o soluție a problemei, pentru că ce am avut noi cu impact puternic în Delta Dunării au fost grave încălcări ale legislației și uneori afaceri destul de dubioase în spatele acelor încălcări – baroni locali, cu alte cuvinte, investitori care au făcut pensiuni neautorizate și care au produs un impact foarte mare”, a răspuns Cristian Lascu. „Și-l produc în continuare, pentru că clienții lor sunt cei cu bărci cu motor de 100 de cai putere, care vin acolo și răscolesc totul și duduie și sperie și alte lucruri de mare impact, care nu sunt compatibile cu o arie protejată de o asemenea frumusețe”, a adăugat Cristian Lascu.

Speologul a recunoscut că probleme de corupție sunt și în alte domenii care au legătură cu mediul. „Eu, de exemplu, sunt în consiliul științific al unui geoparc foarte frumos, geoparcul Mehedinți, unde sunt niște peșteri extraordinar de frumoase. O mână de oameni acolo sunt rangeri și protejează. Și într-o zi, tocmai veneam de la o ședință a consiliului științific, acolo, de la Severin, și am văzut într-un ziar local că pentru ariile protejate ale județului sunt fonduri europene de 2,5 milioane de euro! Și cine spunea toate acestea? Era un domn, Duicu, care era președintele Consiliului Județean Mehedinți! Și eu veneam de acolo, de unde cu băieții n-am putut să mergem în niște locuri, să vedem niște lucruri, pentru că nu aveau bani de benzină pentru mașinile de teren, nu aveau..., aveau oricum niște salarii de 700 de lei, vai și-amar. Și zic: ia uite, ce ciudățenie, Uniunea Europeană dă aici 2,5 milioane de euro pentru natura asta, care înseamnă acel geoparc, iar ăștia, săracii, abia se țin cu zile!”, a povestit, la Digi24, dr. Cristian Lascu, speolog.

Cu toate acestea, cercetătorul se declară optimist și crede că pe viitor va fi mai multă disciplină. „Trebuie să fim optimiști, nu avem alternativă. După părerea mea, conservarea naturii merge după principiul jocului șah al lui Murphy: nu se poate obține victoria, nu se poate obține remiza, nu se poate abandona jocul!”, a conchis dr. Cristian Lascu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...