Un minut. Atât îi ia unui satelit Sentinel să acopere toată România şi să transmită informaţii despre mediu, vegetaţie, ape sau cine intră şi iese din ţară. Parcurge şapte kilometri în mai putin de o secundă şi poate fi de mare ajutor în cazul unor catastrofe naturale.
„Utilizezi sateliţi radar, pentru care nu contează că este înnorat sau nu, care pot să vadă ce se întâmplă pe teren, şi văd apa. De asemenea, utilizezi telecomunicaţii spaţiale, pentru a orienta oamenii în zona afectată”, a spus Marius Piso, preşedintele Agenţiei Române Spaţiale.
„Suntem beneficiarii unor informaţii extrem de importante pe care le putem furniza autorităţilor statului cu atribuţii în FLASH supravegherea schimbărilor climatice, astfel încât dacă există un dezastru în România, să putem vedea care sunt dimensiunile acestuia, unde trebuie să intervenim”, a spus Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică.
Nu doar autorităţile ar putea avea de câştigat de pe urma acestor informaţii. Fermierii, de exemplu, ar putea să primească date despre fertilitatea solului sau pericole naturale pe care le-ar putea preveni.
„De câteva zile, am deschis o bază de date online de unde oricine poate descărca imagini de la acest satelit”, a spus Thomas Beer, reprezentant al Agenţiei Europene Spaţiale.
"Copernicus", proiectul prin care a fost lansat acest satelit, ar putea crea şi noi locuri de muncă: peste 80.000, până în anul 2030. „Oameni de la Agenţia Spaţială Română sunt deja în comitetul Copernicus, care coordonează programul şi, de asemenea, sunt foarte activi în platforma pentru utilizatori”, a declarat Solvo Zlebir, reprezentant al Comisiei Europene
Proiectele spaţiale implică şi costuri uriaşe, însă: 80 de miliarde de euro, la nivel european. România investeşte aproximativ 35 de milioane de euro anual.