S-a micșorat Everestul?

Data actualizării: Data publicării:
everest GettyImages-2025092
Foto: Gulliver/GettyImages

Înălțimea oficială a vârfului Everest din masivul Himalaya este de 8.848 de metri, însă altitudinea aceasta este contestată de doi ani, mai precis după cutremurul violent care a lovit Nepalul în 2015. O echipă de cercetători indieni se pregătește să lanseze o expediție pentru a face noi măsurători. Obiectivul este de a afla dacă „acoperișul lumii” nu cumva a pierdut câțiva centimetri din înălțime.

everest GettyImages-2010355
Foto Gulliver/GettyImages

La 25 aprilie 2015, Nepalul a fost devastat de un puternic seism de magnitudine 7,8 pe Richter. O lună mai târziu, un al doilea cutremur, de 7,5 magnitudine, a zguduit țara. Bilanțul final este grav – circa 9.000 de morți și jumătate de milion de locuințe distruse. Este cel mai puternic eveniment seismic înregistrat în regiune în ultimii 80 de ani.

O deplasare de 3 centimetri?

Dincolo de acest bilanț uman grav, oamenii de știință și-au pus întrebări în legătură cu consecințele pe care dublul seism l-ar fi putut avea asupra Everestului, situat nu departe de epicentrul celor două cutremure. Dacă a existat un impact și asupra celui mai înalt vârf din lume?

La câteva zile după cutremur, un studiu efectuat de chinezi cu ajutorul sateliților arăta că „acoperișul lumii” s-a deplasat cu trei centimetri după catastrofă.

everest GettyImages-2025092
Foto: Gulliver/GettyImages

Guvernul indian vrea să știe cu exactitate dacă așa stau lucrurile și la sfârșitul acestei ierni va lansa o expediție la care vor participa 30 de oameni de știință. Echipa va avea ca misiune să efectueze noi măsurători de la sol, ajutându-se și de datele GPS. Observațiile la fața locului vor dura o lună, apoi vor fi necesare încă două săptămâni pentru a studia datele. Costul total al operațiunii ar urma să se ridice la peste 800.000 de dolari, potrivit CNN.

O afacere diplomatică

Totuși, e greu de spus când vor începe exact calculele. Măsurătorile propriu-zise nu vor dura decât câteva zile, dar pregătirea lor poate dura șase luni. Trebuie așteptate condițiile meteo optime pentru a obține autorizația guvernului nepalez, declara în urmă cu o săptămână șeful expediției indiene, Swarna Subba Rao.

Vârful Everest se află la granița dintre Tibet și Nepal, nu la cea a Indiei. Guvernele chinez și nepalez doresc să fie consultate în prealabil, înainte de a fi întreprinsă o astfel de expediție. „O remăsurare a înălțimii Everestului este o chestiune de mândrie pentru țara și comunitatea noastră științifică”, a declarat la BBC Suresh Man Shrestha, directorul general-adjunct al Departamentului pentru Studii despre Nepal. El dorește ca țara sa să ia parte la cercetare.

Ultimele măsurători, făcute în urmă cu 60 de ani

Swarna Subba Rao spune că oamenii de știință nu au încredere în studiul realizat de chinezi în grabă, în 2015. S-au scurs doi ani de la importantul seism din Nepal. Există o îndoială în rândul comunității științifice în legătură cu faptul că Everesul ar fi pierdut într-adevăr din înălțime. Totuși, dacă cercetările specialiștilor vor releva o tasare a muntelui Everest, acesta s-ar putea să fi pierdut maximum un metru.

Potrivit site-ului Live Science, ultima măsurare oficială a Everestului datează din 1955. La acea vreme, studiul a fost făcut tot de guvernul indian. 8.848 de metri scrie de atunci în toate manualele de geografie. Din primăvară, însă, nu ar fi exclusă însă o actualizare a cunoștințelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...