Oraşul Bălan a intrat în 2009 într-un program european de ecologizare a gropilor de gunoi, alături de alte 66 de localităţi din judeţul Harghita. Folosirea rampei de gunoi a fost atunci interzisă şi în localitate s-a introdus sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.
Restricţia nu a fost însă respectată de o firmă care avea misiunea de a reface albia râului Olt. Societatea a adus toate gunoaiele la groapa din Bălan.
La groapa de gunoi au fost depozitate peste o mie de tone de pământ și resturi vegetale din albia râului Olt, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că aici nu există nici paznic şi nici o barieră pentru a fi oprit accesul în zonă.
Atât primăria, cât și firma care a depozitat deșeurile au fost amendate de Garda de Mediu – 50.000 de lei a primit autoritatea locală și 20.000 societatea comercială.
Izabela Balla, comisar-șef Garda de Mediu Harghita: S-ar fi putut declanșa procedura de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor privind depozitarea deșeurilor. România putea fi sancționată de Comisia Europeană.
Primăria a achitat jumătate din contravaloarea amenzii, dar vrea să își recupereze banii în instanță de la firma care a aruncat gunoaiele la groapa de gunoi închisă.
Ovidiu Toadeş, secretar Primăria oraşului Bălan: Am şi luat legătura cu Apele Române, care ne-au trimis nişte documente în acest sens şi vom vedea ce putem face, împreună cu juriştii noştri, să chemăm (în instanţă - n.r.) pe firma care a făcut acele depozitări.
Mihai Tomescu, director economic firma de construcții: Garda de Mediu ne-a amendat pe noi că Primăria din zonă ne-a spus, verbal, că acolo se depozitează.
Groapa de gunoi va rămâne în continuare nepăzită pentru că edilii susțin că nu au bani nici să angajeze un paznic, nici să îngrădească zona.