Raport ONU: Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără măsuri radicale imediate

Data publicării:
temperaturi cu mașină
Sursă foto: Getty Images

Limitarea încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius este imposibilă fără o reducere imediată şi masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.

Raportul anual United in Science 2021, elaborat de mai multe agenţii ONU şi oameni de ştiinţă, a fost publicat cu câteva săptămâni înainte de următoarea conferinţă ONU pentru schimbări climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow și care este considerată crucială pentru soluționarea problemelor de mediu.

Schimbările climatice şi consecinţele sale continuă să se agraveze, potrivit documentului ONU, iar reducerea temporară a emisiilor de CO2 din atmosferă în timpul pandemiei de COVID-19 nu a încetinit procesul de poluare, transmite Agerpres.

Prin semnarea Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, naţiunile s-au angajat să menţină creşterea temperaturilor la nivel mondial mult sub limita de 2 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială şi să depună eforturi în vederea atingerii unui obiectiv şi mai ambiţios, acela de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

E necesară o acțiune rapidă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că noul raport reprezintă un diagnostic alarmant, care arată cât de departe ne-am abătut de la traiectoria care a condus la obiectivele Acordului de la Paris, după cum notează Reuters.

Anul acesta, emisiile de combustibili fosili au revenit, concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, iar evenimentele meteorologice severe cauzate de activitatea umană au afectat sănătatea, vieţile şi mijloacele de trai ale tuturor continentelor", a scris Guterres în prefaţa raportului.

Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră imediat şi la scară largă, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi imposibilă, cu consecinţe catastrofale pentru oameni şi planetă", a mai subliniat secretarul general al ONU.

Citește și: 2020 - cel mai călduros an din istoria Europei, cu aproape 2 grade Celsius peste valoarea de referință (Raport)

Pandemia de COVID-19, intensitatea poluării și momentul critic" în care ne aflăm

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un maxim în 2019, înainte de a scădea cu 5,6% în 2020 din cauza restricţiilor şi a încetinirii activităţii economice asociate pandemiei de coronavirus.

Însă, în afară de transportul aerian şi maritim, media emisiilor globale în primele şapte luni ale anului 2021 este aproape la nivelul din 2019.

Conform raportului, concentraţiile principalelor gaze care contribuie la încălzirea globală, printre acestea numărându-se dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot, au continuat să crească în 2020 şi în prima jumătate a anului 2021.

În general, reducerea emisiilor în 2020 a încetinit probabil creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, însă efectul a fost prea mic pentru a se distinge de variaţiile naturale" în aceste concentraţii, subliniază raportul ONU.

Lumea se află într-un moment critic", iar raportul arată că într-adevăr nu mai avem timp de pierdut", a mai transmis Antonio Guterres.

Canada a înregistrat un record absolut de căldură pentru luna iunie, cu 49,6 grade Celsius la Lytton, în Columbia Britanică. Valul de căldură din nord-vestul Pacificului a fost un eveniment foarte rar, însă ar fi fost practic imposibil fără schimbările climatice provocate de om", precizează raportul.

În ceea ce priveşte inundaţiile grave din iulie din Germania, documentul ONU estimează că activitatea umană creşte probabilitatea şi intensitatea unor astfel de evenimente".

Numărul ţărilor care se angajează să atingă un obiectiv de zero emisii de carbon este încurajator, potrivit raportului, deoarece în prezent 63% din emisiile globale sunt vizate de aceste obiective, însă până în 2030 sunt necesare acţiuni mult mai ample pentru a le putea atinge.

Sper că toate aceste probleme vor fi abordate şi rezolvate, la COP26", a spus Antonio Guterres, care a făcut apel la toate ţările să se angajeze să atingă un obiectiv de zero emisii până în 2050. Viitorul nostru este în joc", a subliniat secretarul general al ONU.

La rândul său, Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a subliniat că pe tot parcursul pandemiei s-a vorbit de faptul că trebuie să construim mai bine în jurul nostru, într-un mod mai sustenabil, pentru a se evita pe viitor cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra societății și economiilor".

„Acest raport, United in Science 2021, arată că până în 2021 nu am mers în direcția bună”, a precizat Petteri Taalas.

Citește și: BBC News: Lumea se confruntă acum cu de două ori mai multe zile cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius, față de acum trei decenii

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
The official opening of the American n Aegis Ashore anti-missile base in Redzikowo
Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...