Principalul dușman al aerului respirabil

Data publicării:
meteopedia1

Harta cu indicii de poluare se updatează la fiecare 15 minute cu informaţii ce vin din peste 1.000 centre responsabile cu controlul calității aerului, în toată lumea.

Aşa cum puteți vedea pe hartă, roşul indică poluarea cea mai intensă, iar în calcul sunt luaţi: ozonul la nivelul solului, praful, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și dioxidul de azot. Conform unui studiu efectuat de Berkeley Earth din Anglia, în China, de exemplu, din cauza aerului nociv, mor, în fiecare zi, 4.400 de oameni. „Este ca şi cum ai inhala fumul a 36 de ţigări zilnic”, a declarat directorul institutului Richard Muller. În plus, circulaţia maselor de aer face ca poluanţii dintr-o regiune să se mute şi către zonele învecinate sau chiar mai îndepărtate.

În dreptul oraşelor Tianjin, Beijing şi Shanghai nivelul de poluare indicat pe hartă arată că aerul este foarte nesănătos pentru un organism sensibil.

Pe 20 septembrie 2015, șase alergători au murit în urma unor șocuri respiratorii, în timpul unui maraton desfășurat în China. Motivul a fost poluarea atmosferică excesivă. Acum, ca măsură de precauție, majoritatea participanților la orice fel de întrecere sportivă în aer liber, vor purta măști pe față, aşa cum se poate observa în fotografiile transmise de mai multe agenţii importante de presă.

Nu doar în China sunt astfel de probleme. În urma calculelor făcute, s-a stabilit că și New Delhi, capitala Indiei, a atins un prag îngrijorător al poluării aerului. În schimb, în majoritatea orașelor americane sau europene, nivelul poluanţilor este de la „bun” la „moderat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri