În ultimii zeci de ani, marea a săpat adânc în litoralul românesc.
Paul Greavu, reporter Digi24: „În nordul stațiunii Mamaia sunt unele zone în care plaja practic a dispărut. Nu mai există nici măcar un petic de nisip. Această porţiune face parte din unul dintre cele 11 sectoare de plajă care vor fi refăcute în cadrul proiectului eroziune 2.”
Simion Nicolaev, director INCDM Grigore Antipa: „Litoralul românesc a pierdut mii de hectare, peste 2.000 de hectare de plaja în ultimii 50 de ani. De peste 30 de ani nu s-au mai făcut lucrări de consolidare ori lucrări de protecţie costieră.”
Iar acum, autorităţile vor să recupereze timpul pierdut. Din nordul staţiunii Mamaia, pâna în 2 Mai, plajele vor deveni un imens şantier, cel mai probabil, de la începutul anului viitor. Vor fi construite diguri noi, refăcute cele vechi, falezele vor fi consolidate şi plajele largite. Mai lipseşte doar avizul tehnic din partea Comisiei Europene.
Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABADL: „Estimăm, în această primă fază de documentare că vom reuși să protejăm zona costieră pe o lungime de 36 de kilometri liniari. Vorbim de o suprafață de plajă, estimată, repet, de 140 de hectare. Următorul pas este ca până la sfârșitul verii sau cel târziu pâna la sfârșitul acestui an să accesăm și sursa de finanțare.”
Paul Greavu, reporter Digi24: „Anul trecut, plaja Mamaia Sud se oprea aici, în dreptul blocheților de beton. După lucrările ample, prin care s-a adus nisip din largul mării, sectorul s-a lărgit cu peste 60 de metri.”
„Merită, e de durată, la anul nu se face din nou. Asta e pe termen lung.”
Valoarea estimativă a proiectului iniţiat de Apele Române e de peste 500 de milioane de euro, bani care ar trebui să vină de la Uniunea Europeană.