Ordinul de ucidere a 500 de urși va fi analizat de Academia Română după ce Ministerul Mediului va trimite toată documentația

Data publicării:
ursi padure ursul brun
Foto: Profimedia Images

Academia Română va analiza o solicitare de aviz formulată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor referitoare la ordinul privind cotele de intervenţie la ursul brun, după ce documentaţia va fi completată, potrivit unui comunicat al forului academic transmis, luni, Agerpres. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat public, pe 14 iunie, că a semnat un ordin care prevede cotele de prevenţie şi intervenţie la urs brun, respectiv aprobarea uciderii a 500 de exemplare, fără să fi solicitat în prealabil acordul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) din cadrul Academiei Române. 

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a primit din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin e-mail, pe 14 iunie, la ora 18:08, o scrisoare referitoare la solicitarea avizului CMN pentru proiectul de ordin privind aprobarea nivelului de prevenţie şi intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor în cazul speciei urs brun, precum şi referatul de aprobare, proiectul de ordin aprobat şi semnat, însoţit de patru anexe, însă fără studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, pe baza căruia s-a decis sacrificarea a 426 exemplare de urs brun pentru prevenţie şi 55 exemplare pentru intervenţie, se arată în comunicat. 

Conform sursei citate, studiul ar trebui să cuprindă şi informaţii despre lup şi pisică sălbatică. Academia Română precizează că va analiza solicitarea, după ce va fi completată documentaţia cu studiul omis. 

De asemenea, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii va verifica în documentaţia transmisă de minister stadiul implementării celor două ordine de ministru aflate în vigoare: Ordinul nr. 625 din 28 iunie 2018 privind aprobarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România şi Ordinul nr. 626 din 28 iunie 2018 privind aprobarea Planului naţional de acţiune pentru specia Canis lupus. 

Pentru a verifica punerea în aplicare a prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (Directiva Habitate), Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române va solicita Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (instituţia care centralizează derogările), pentru fiecare caz în parte: măsurile concrete de conservare a speciilor vizate; măsurile luate de autorităţile locale pentru a preveni conflictele om-animal. 

Conform prevederilor legale în vigoare, în situaţii justificate, Ministerul Mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural”. 

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează încă o dată că avizarea acestui proiect de Ordin al ministrului se va face numai în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversităţii autohtone, prin respectarea legislaţiei româneşti şi comunitare. 
Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, consideră că în continuare este necesară luarea de mai multe măsuri, atât de autorităţile locale, cât şi de gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor. 

„Ne exprimăm disponibilitatea de a participa, alături de toţi factorii interesaţi, la adoptarea unei strategii pe termen scurt şi mediu, în vederea menţinerii unor populaţii optime de carnivore mari, participanţi esenţiali în menţinerea echilibrului ecologic al biocenozelor forestiere ale ţării noastre, de o deosebită valoare naţională şi europeană”, au mai transmis reprezentanţii Academiei Române.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei