Oceanele lumii, mai calde ca niciodată în 2022. „Vremea de pe tot globul este influențată puternic de temperatura apei din oceane”

Data publicării:
Contrasting LIght on an Ocean Iceberg
Temperatura apei din oceane a atins un nou record în 2022. Foto: Profimedia Images

În 2022 oceanele au stabilit un nou record în ceea ce privește căldura, ceea ce demonstrează cât de profunde și generalizate sunt schimbările pe care emisiile cauzate de oameni le-au adus climei planetei, scrie The Guardian

Din 1958 există date extinse despre temperatura apei din oceane, iar concluzia este că temperatura a început să crească accelerat după 1990 și fără precedent în ultimii cinci ani. Unii specialiști sunt de părere că oceanele lumii nu au mai fost așa de calde precum în prezent în ultimii 1.000 de ani.

Vremea de pe tot globul este influențată puternic de temperatura apei din oceane. Oceanele mai fierbinți duc la înmulțirea fenomenelor meteo extreme, ceea ce duce în final la uragane și taifunuri mai intense. În plus, un astfel de context generează mai multă umiditate în aer, ceea ce aduce la ploi și inundații mai intense. Apa mai caldă se extinde, de asemenea, ridicând nivelul mării și punând în pericol zonele de coastă locuite de oameni.

Temperatura oceanelor este mult mai puțin afectată de variabilitatea naturală a climei decât temperatura atmosferei, ceea ce face din oceane un indicator incontestabil al încălzirii globale, mai notează jurnaliștii de la The Guardian.

Echipa internațională de oameni de știință care a produs noul studiu în ceea ce privește căldura oceanului a concluzionat că „energia Pământului și ciclurile apei au fost profund modificate din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane, provocând schimbări generale în sistemul climatic al Pământului”.

John Abraham, profesor la Universitatea St Thomas din Minnesota și unul dintre coautorii studiului, a spus că „măsurarea oceanelor este cel mai precis mod de a determina cât de dezechilibrată este planeta noastră”.

Cercetătorii mai spun că dacă oceanele sunt mai calde cresc șansele să apară fenomene extreme de precipitații care să depășească toate recordurile, cum s-a petrecut anul trecut în Europa.

Captură de ecran din 2023.01.11 la 12.50.02
Grafic care arată cum s-au încălzit oceanele lumii. Captură Foto: The Guardian

Studiul mai precizează că psalinitatea oceanelor a crescut, dar și stratificarea, ceea ce înseamnă că se amestecă mai puțin apa mai caldă de la suprafața cu apa mai rece (și plină de nutrienți) din adâncuri, iar stratul de la suprafață absoarbe mai puțin CO2 din atmosferă.

Ape mult mai calde înseamnă că sunt în mare pericol ecosistemele marine fragile, cum ar fi recifele de corali. Totodată, o amenințare la adresa organismelor din ocean ține și de faptul că apele mai calde nu pot reține atât de mult oxigen și apar zone cu concentrații mai mici.

Deși încălzirea apelor oceanelor se petrece peste tot în lume, sunt și zone unde se manifestă mai puternic, cum ar fi zona din Atlantic din largul coastelor SUA. În noul studiu se mai evidențiază că încălzirea oceanelor și impactul asupra vremii extreme vor crește până când umanitatea va ajunge la neutralitate climatică în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește și: Ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din istorie. „Deja trăim consecinţele devastatoare ale încălzirii globale”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei