În vârf de munte, departe de aglomeraţia oraşului şi lângă păşunea pe care pasc turmele, un ochi uriaş cercetează Universul. Observatorul astronomic aflat în comuna clujeană Mărişel este o minune tehnologică, aflată chiar în mijlocul naturii. Telescopul se află la cea mai mare altitudine din Europa de Sud-Est şi a fost pus la punct de trei români, cu piese comandate din America.
În zorii zilei, când localnicii din Mărişel pleacă la muncile câmpului, un sunet din altă lume acoperă zgomotele animalelor din gospodării. Este momentul în care fizicianul Paul Dolea deschide trapa ce protejează un telescop de 11.000 de euro, folosit pentru un studiu al Agenţiei Spaţiale Europene.
Observatorul a fost pus la punct de doi doctoranzi, Paul Dolea şi Vlăduţ Dascălu, şi Octavian Cristea, fizician şi om de afaceri din Cluj, din fonduri proprii. Platoul Munţilor Apuseni nu a fost ales la întâmplare. La 1120 de metri altitudine, cerul este senin în cea mai mare parte a anului, ceea ce face ca observatorul, dotat cu echipamente de ultimă generaţie, să fie unul dintre cele mai performante puncte de analiză a spaţiului cosmic din ţară.
Ultima achiziţie este telescopul în valoare de 11.000 de euro. „Noi încercăm să-l folosim pentru obiecte potenţial periculoase pentru civilizaţia noastră, precum asteroizi periculoşi, resturi de nave spaţiale, rachete, sateliţi”, explică Paul Dolea.
Nu doar astronomia este studiată la Mărişel. Fizicianul Paul Dolea se ocupă şi de ascultarea undelor radio din jurul Pământului. Unul dintre studiile sale vizează detectarea din timp a cutremurelor prin analiza modificărilor ionosferei. Altul urmăreşte identificarea furtunilor electrice.
„Ni se spune că e cod galben de furtună, de inundaţii, de nu ştiu ce alte probleme, dar niciodată nu am auzit: atenţie, e risc de furtună electrică periculoasă, şi oamenii să plece de pe câmp”, spune el.
Printre oamenii din Mărişel, părerile despre utilitatea şi rolul observatorului astronomic sunt împărţite: „Ne spune cum va fi vremea!”/ „Ne iau creditele de la telefoane, ne iau minutele, nu ne lasă să vorbim cât vrem...” / „Am fost o data acolo cu şcoala şi ne-a arătat luna, deci se ocupă de stele, nu ştiu!” / „Se ocupă de extratereştri, sau ceva de genul...”
La Observatorul Astronomic din Mărişel se organizează zeci de excursii şcolare, iar în septembrie sunt aşteptaţi specialişti de la Agenţia Spaţială Europeană, care vor preda cursuri de astronomie şi radioastronomie pentru profesori.
Acesta este cel de-al doilea proiect de acest fel inițiat realizat în România, după observatorul de la Luncavița, din județul Tulcea.