Studiul realizat în 103 municipii în perioada mai-iulie arată că doar 5% dintre deşeuri sunt valorificate.
Graţiela Gavrilescu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Este proiectul vechi de reciclare şi proiectul vechi de colectare selectivă, care, în schimb....nu funcţionează”.
Mihai Mereuţă preşedintele organizaţiei Liga Habitat: „Ne păcălim unii pe alţii în Europa, se fac hârtii foarte frumoase, colorate, deci nu am nicio îndoială c-o să raportăm. Măcar atâta lucru, să nu fim de râsul curcilor, să mai primim şi amenzi, deci de raportat, o să ieşim bine cu raportările”.
Dacă problema raportărilor poate fi rezolvată, mentalitatea pare greu de schimbat. Românii preferă să pună tot gunoiul în pungă şi să termine repede treaba.
Pe de altă parte, firmele de salubritate se plâng de faptul că şi cei care fac efortul să colecteze gunoiul separat sunt sabotaţi.
Ministrul Mediului crede că o nouă campanie de informare va rezolva problema. Organizaţiile de mediu şi firmele de salubritate spun că tariful diferenţiat ar avea un efect educativ mai mare.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Asta înseamnă că voi plăti în fiecare lună în funcţie de cantitatea pe care o produc. Cu cât selectez mai mult, cu atât voi plăti mai puţin”.
Problema este serioasă. Dacă gradul de colectare selectivă nu urcă la 50 la sută, România va plăti din 2020 penalităţi de 200.000 de euro pe zi până la intrarea în normalitate.